Spots op wetenschap: selectie Vlaamse PhD Cup 2023 bekend

05 september 2023

Het doek gaat op voor de Vlaamse PhD Cup 2023. Ontdek in avant-première welke zestien wetenschappers ten tonele verschijnen om hun doctoraatsonderzoek met de wereld te delen. 

Kan een Afrikaans visje hersenveroudering bij mensen helpen tegengaan? Hoe zorgt fysica voor een makkelijker bespeelbare saxofoon? En kan logopedie transgender vrouwen helpen bij hun transitie? Dit is slechts een glimp van het fascinerende scala aan onderzoeken uit de selectie van de Vlaamse PhD Cup 2023, een pitchwedstrijd voor kersverse doctors. Een tienkoppige jury werkte zich bij deze achtste editie door 53 inzendingen en selecteerde zestien kandidaten (zie onder).

Publiek informeren en inspireren
Robotingenieur Ellen Roels (VUB), een van de uitverkorenen, verklaart haar deelname: “Veel wetenschappelijk onderzoek wordt met belastinggeld gefinancierd. Daarom vind ik het belangrijk het publiek te informeren over de resultaten van mijn onderzoek. Daarnaast hoop ik ook kinderen te inspireren om wetenschapper te worden.” Bij de PhD Cup staan Roels en haar medekandidaten voor de moeilijke opdracht om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek samen te vatten in een heldere presentatie van slechts drie minuten. 

Veel onderzoek wordt betaald met belastinggeld. Ik vind het daarom belangrijk het publiek te informeren over mijn onderzoek Ellen Roels (VUB)

Intellectuele prestatie

“Het is een uitdaging om aan mensen snel en efficiënt duidelijk te maken wat iets voor hen betekent, wat er belangrijk is en waar het eigenlijk over gaat. Dat is voor een academicus moeilijk omdat dingen genuanceerd en ingewikkeld zijn. Maar het is een intellectuele prestatie om helder te zijn”, vertelt Tim Pauwels (VRT NWS). Samen met VRT-collega’s als Koen Wauters en Jacotte Brokken zal hij de zestien kandidaten via een vierdaagse mediatraining klaarstomen voor die uitdaging. 

Première in Brussel
De climax volgt op 19 oktober. Die avond beklimmen de uiteindelijke acht finalisten de bühne van het Vaudeville Theater in Brussel. Onder het toeziend ogen van een jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1) en Katleen Bracke (Universiteit van Vlaanderen) strijden ze voor de hoofdprijs: een voucher voor de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro, een uitnodiging om een videocollege op te nemen voor de Universiteit van Vlaanderen en de kans op een boekpublicatie bij Academia Press.

Benieuwd welke kandidaten een staande ovatie krijgen en wie uiteindelijk de hoofdrol speelt? Woon de finale bij in Brussel of volg het via een livestream op VRT MAX.

De zestien geselecteerden