Natuur & Milieu

Zeg niet zomaar kannibaal tegen de Gevorkte spinneneter

84 spinnendeskundigen uit 27 Europese landen hebben de Gevorkte spinneneter (Ero furcata) verkozen tot Europese spin van het jaar 2021. Zoals haar naam doet vermoeden, voedt de Gevorkte spinneneter zich enkel met andere spinnen. Toch is ze geen kannibaal, want ze spaart haar eigen soortgenoten.

Dit is een artikel van:
Eos Wetenschap

De Gevorkte spinneneter gebruikt een erg gespecialiseerde en uiterst zeldzame jachtstrategie. Zodra de avond valt, zoekt ze de webben van voornamelijk Kogelspinnen op en begint ze op de draden te tokkelen waardoor ze hen de indruk geeft dat er een prooi in hun web verstrikt is geraakt. Komt de kogelspin dichterbij, dan trekt de Gevorkte spinneneter met haar lange voorpoten haar slachtoffer dichterbij, injecteert ze die bliksemsnel met gif, en kan ze die na enkele seconden veilig benaderen en leegzuigen.

Bij de algemene Herfstspin gaat de Gevorkte spinneneter nog wat sluwer te werk: daar tokkelt ze op een draad van het web van een vrouwtje, net zoals een mannelijke Herfstspin dat zou doen. Komt het vrouwtje dichterbij op zoek naar een potentiële minnaar, dan ondergaat ze hetzelfde lot als de Kogelspinnen.

Eicocon van de gevorkte spinneneter. (Foto: Marianne Horemans)

Je kan de Gevorkte spinneneter in de natuur het hele jaar door vinden in de buurt van de bodem van verschillende bostypes en op boomstammen. In meer verstedelijkte gebieden is ze te vinden op braakgronden, in parken en zelfs in particuliere tuinen. Overdag zit de Gevorkte spinneneter met ingetrokken poten verstopt onder bladeren of twijgjes. Je zal dan ook eerder haar typische eicocon tegenkomen, doorgaans onder een uitsteeksel, blad of twijg aan het uiteinde van een dunne, steelvormige draad van zo’n 15 mm lang. Wie een spin of eicocon meent te hebben gevonden, kan een foto maken en invoeren op de meldingssite van Natuurpunt op www.waarnemingen.be