Magnetische zeep

24 januari 2012 door Eos-redactie

Britse wetenschappers hebben zeep ontwikkeld die aangetrokken wordt door een magneet.

Britse wetenschappers hebben zeep ontwikkeld die aangetrokken wordt door een magneet. De zeep zou gebruikt kunnen worden bij het bestrijden van een olieramp.

De onderzoekers van de University of Bristol losten ijzerdeeltjes op in de oppervlakte-actieve stoffen, chloride en bromide-ionen, van de zeep. Diezelfde stoffen zitten ook in tandpasta en wasverzachter, en dienen om vuil makkelijker in water op te lossen. Door de minuscule ijzerdeeltjes wordt de zeep door een magneet aangetrokken.

Om de eigenschappen van de zeep te testen, bootsten de wetenschappers een mini-olieramp na in het lab. Met een mangeet konden ze de zeep - nadat die zijn werk had gedaan - uit de oplossing van water, zeep en olie 'trekken'. De zeep overwon daarbij zowel de zwaartekracht als de oppervlaktespanning tussen water en olie.

Volgens de onderzoekers kan de zeep in de toekomst gebruikt worden bij het bestrijden van een olieramp. Een vaak genoemde kritiek op het gebruik van zeep is dat die bij het reinigen ook in het zeewater verdwijnt, met soms even schadelijke gevolgen als de olie zelf. De magnetische zeep zou na de reiniging met behulp van magneten terug uit het water gehaald kunnen worden. (kv)