Hebben omega-3-supplementen geen enkel gunstig effect?

De verkoop van visoliecapsules, rijk aan omega 3, wordt geschat op 33 miljard dollar. De supplementen worden gretig geslikt om hartziekten te voorkomen en gezond te blijven. Totaal zinloos, zeggen onderzoekers nu.

Britse onderzoekers verzamelden alle goed uitgevoerde, onafhankelijke en placebo-gecontroleerde studies die peilden naar de effecten van omega-3-vetzuren, voornamelijk onder de vorm van voedingssupplementen, op de gezondheid. In totaal weerhielden ze 79 studies waaraan 112.059 mensen deelnamen en waarbij de effecten van omega-3-supplementen gedurende minstens één jaar vergeleken werden met placebo. Daarbij werd gekeken naar effecten op sterfte door eender welke oorzaak, sterfte door hart- en vaatziekten, hartinfarcten, beroertes en hartritmestoornissen. In geen enkel geval bestond er een gunstig effect van omega-3-supplementen op de gezondheid.

De onderzoekers besluiten dat omega-3-supplementen, ondanks de wereldwijde verkoop van deze voedingssupplementen, waarbij allerlei gezondheidsbeweringen gesuggereerd worden, zinloos zijn. Of het eten van vis en groenten met hoge concentraties omega 3 wel een effect heeft op de gezondheid, is ook niet duidelijk. Van de verzamelde studies waren er slechts enkele die hierop focusten, en die toonden geen noemenswaardig effect. 

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

"De onderzoekers weerhielden enkel de niet-gesponsorde, goed uitgevoerde studies"

Dit is waarschijnlijk de beste overzichtsstudie die over omega-3-supplementen bestaat. De onderzoekers weerhielden enkel de niet-gesponsorde, goed uitgevoerde studies. Wanneer je de door de voedingssupplementen-industrie gefinancierde studies erbij neemt, dan is er wel een gunstig effect op de gezondheid. Omwille van de financiële belangen zijn dergelijke conclusies echter minder betrouwbaar.

Over omega-3-supplementen, doorgaans verkocht als ‘visoliecapsules’, bestaan voldoende onafhankelijke studies om te kunnen besluiten dat ze geen aangetoond effect hebben op de gezondheid.

Of je dan veel vette vis moet eten om hartziekten te voorkomen, is ook niet duidelijk. Met gezonde voeding alleen kan je vermoedelijk geen hart- en andere ziekten voorkomen. Alle leefgewoonten spelen een rol (roken, drinken, bewegen, …), en daarnaast hebben stress en familiale aanleg een impact op het al dan niet ontwikkelen van hart- en andere ziekten.

Conclusie

Omega-3-supplementen, doorgaans verkocht als visoliecapsules, hebben geen enkel aangetoond effect op de gezondheid: ze voorkomen geen hartziekten of beroertes en je leeft er niet langer door. Dat blijkt uit een goed uitgevoerde, onafhankelijke overzichtsstudie.