Ik ga op reis en ik neem mee … steunkousen

22 juni 2017 door EV

Wie tijdens langeafstandsvluchten steunkousen draagt, loopt minder risico op het economyclass-syndrome.

Mensen die langdurig stil moeten zitten, zoals in een vlucht van langer dan vier uur, lopen een groter risico op diepe veneuze trombose. Bij deze aandoening komen door het langdurig immobiel zijn stollingsmechanismen op gang. Daardoor vormt zich een bloedklonter die de aders van de benen geheel of gedeeltelijk blokkeert. Onbehandelde DVT kan ertoe leiden dat de bloedklonter in de longen terechtkomt en er een slagader afsluit. Dat kan fataal zijn.

De ziekte wordt ook wel het economyclass-syndroom genoemd, omdat de ziekte geregeld opduikt bij mensen die net een langeafstandsvlucht in economy class achter de rug hebben. In hun te krap bemeten zitje hebben ze te weinig bewegingsruimte en lopen ze een groter risico op DVT.

Onderzoekers van de Cochrane Collaboration legden alle goed uitgevoerde studies naar diepe veneuze trombose naast elkaar. Ze wilden nagaan of het dragen van steunkousen helpt om DVT te voorkomen. Steunkousen oefenen van de enkel tot de kuit of de bil een geleidelijk afnemende druk uit op het been. Ze zorgen ervoor dat het bloed in de aders sneller stroomt en dat het risico op de vorming van bloedklonters verlaagt. 

In de geselecteerde studies werden passagiers op vluchten van minstens vier uur met elkaar vergeleken. De ene helft droeg steunkousen, de andere niet. Uit de resultaten bleek dat passagiers zonder steunkousen een risico liepen van 10 op 1000 om DVT te ontwikkelen. Passagiers die wel kousen droegen, zagen hun risico dalen tot 1 op 1000. Bij passagiers die een hoog risico liepen op de aandoening – bijvoorbeeld omdat ze eerder al DVT hadden gehad of last hadden van stollingsproblemen, ernstige obesitas of grote spataders – daalde het risico van 30 op 1000 naar 3 op 1000.

De onderzoekers raden reizigers aan om bij langeafstandsvluchten het dragen van steunkousen te overwegen. Ook geregeld de benen strekken op het vliegtuig en voldoende water drinken, helpt om DVT te voorkomen.