Angelique Van Ombergen wint Vlaamse PhD Cup 2018

Met die prijs bekroont Scriptie vzw de doctor die erin slaagt om zijn jarenlange onderzoek helder uit te leggen in drie minuten. Van Ombergen onderzocht hoe het brein van astronauten zich aanpast aan een ruimtereis.

Het onderzoek van Van Ombergen kaderde in een project van het European Space Agency. Zij onderzocht het effect van ruimtevaart en gewichtloosheid op het menselijk brein door voor én na ruimtemissies hersenscans bij kosmonauten af te nemen. 'Dankzij een halve eeuw biomedisch onderzoek bij astronauten weten we veel over de lichamelijke klachten die ruimtereizen met zich meebrengen, zoals bv. de afname van de spiermassa. Maar wat er met het menselijk brein gebeurt, weten we nog niet echt. Die kennis is cruciaal, want mensen gaan steeds langer de ruimte in en reizen naar Mars en maankolonisatie stonden nog nooit zo uitdrukkelijk op de agenda. Met mijn onderzoek wil ik dat beter in kaart helpen brengen', aldus de laureate.

Van Ombergen wist de jury met Jan Hautekiet (Radio 1), Katleen Bracke (Universiteit van Vlaanderen), prof. dr. Sylvia Wenmackers (KU Leuven – Jonge Academie) en prof. dr. Bruno Blondé (UAntwerpen), te overtuigen. Jurylid Katleen Bracke: 'Van Ombergen presenteerde haar jarenlange fascinerende onderzoek op een heldere en gedreven manier.'

Ingenieur en taalkundige vervolledigen top 3

De tweede plaats ging naar doctor in de ingenieurswetenschappen Lode Daelemans (UGent). Daelemans ontwikkelde tijdens zijn doctoraat schaderesistente composietmaterialen door gebruik te maken van nanotextiel. Dat biedt potentieel om auto's, fietsen en zelfs windmolens veel lichter te maken zonder aan sterkte in te boeten.

Jolien Faes, doctor in de taalkunde (UAntwerpen) vervolledigt de top 3. Zij volgde jarenlang doofgeboren kinderen met een cochleair implantaat op. Ze kon aantonen dat deze kinderen niet alleen in staat zijn om te leren spreken, maar dat ze bovendien hun taalachterstand ten opzichte van hun horende leeftijdgenootjes op vijfjarige leeftijd kunnen inhalen.

Meer dan 5.300 stemmen voor publieksprijs

Ook het publiek kreeg een stem in het aanduiden van een publiekswinnaar. Zo’n 5.300 mensen brachten een stem uit voor hun favoriet. Met ruim 1.200 stemmen achter haar naam ging de publieksprijs naar arts Katrien Benhalima. Dankzij haar onderzoek kunnen we zwangerschapsdiabetes bij vrouwen tijdig opsporen en behandelen. Ook zij mag haar onderzoek straks presenteren tijdens een college bij de Universiteit van Vlaanderen.

Mediabad als remedie voor drempelvrees

'Jaarlijks worden in Vlaanderen zo'n 1.800 doctoraten afgewerkt. Die studies vinden vlot hun weg naar wetenschappelijke publicaties, maar slechts een fractie komt het grote publiek ter ore', verklaart Arnaud Zonderman van organisator Scriptie vzw het doel van de PhD Cup. 'Jonge onderzoekers hebben vaak een zekere drempelvrees om buiten de academische wereld over hun onderzoek te praten. Zeker als daar een microfoon of een camera aan te pas komt.'

Om die reden kregen de 16 deelnemers, toponderzoekers die de organisatie selecteerde uit 63 kandidaten, een vierdaags mediabad met onder andere camera-, interview- en presentatietraining door experten als Ivan De Vadder en Phara de Aguirre. Bij de halve finale aan de VRT koos een jury met onder meer VRT-wetenschapsjournalist Koen Wauters acht finalisten, waaruit Angelique Van Ombergen bij de finale als winnaar uit de bus kwam. 

Lees meer over alle kandidaten op https://www.eoswetenschap.eu/tag/phd-cup