Twee manieren om je gewoontes écht te veranderen

Het is ontzettend lastig om je gewoontes te veranderen. Hier zijn twee manieren om het gemakkelijker te maken.

Volgens onderzoekers van het Donders Instituut zijn er twee goede manieren om je gewoontes te veranderen:

  1. Verander je acties, niet alleen je doelen.
  2. Wees ‘mindful’ over je gedrag.

Als je een gewoonte wilt veranderen, moet je je acties zelf aanpassen. Een nieuw doel is dus niet genoeg. Als het bijvoorbeeld je gewoonte was om na het avondeten chocola te eten, dan kun je ervoor kiezen om in plaats hiervan een wandeling te maken. Op die manier vorm je een nieuwe gewoonte die de oude kan ‘overschrijven’. Je kunt ook de koekjes op een onhandige plek in je huis bewaren, of ze helemaal weggooien, zodat het moeilijk wordt om het ongewenste gedrag te vertonen.

Recent onderzoek onderschrijft deze strategie. Dr. Harm Veling onderzocht of het mogelijk is om iemand onbewust te leren om gezonde snacks te pakken en ongezonde te laten liggen. In een experiment hadden Veling en zijn collega’s proefpersonen getraind om op een knop te drukken om een gezonde snack te krijgen, en een knop juist níet in te drukken om een ongezonde te krijgen. De proefpersonen hadden niet door dat ze zo getraind werden, maar ze kozen uiteindelijk vaker voor de gezonde snacks.

Als we ons bewust zijn van wat ons gedrag drijft, kunnen we onze keuzes veranderen. Als je bijvoorbeeld een lekker koekje ziet liggen begin je te watertanden, waardoor je het koekje grijpt en opeet. Dat gebeurt vaak zonder dat je er erg in hebt. Maar als je je ervan bewust bent, krijg je de tijd om te beseffen wat er gebeurt. Je kunt je dan misschien ook herinneren dat je graag gezond wilt leven en je kunt ervoor kiezen om dat hogere doel te volgen in plaats van het automatische verlangen om te snacken. Zo kies je ervoor het koekje niet op te eten.

Volgens onderzoek van Dr. Esther Aarts kan het beoefenen van mindfulness ons helpen om in te grijpen voordat we iets doen uit de macht der gewoonte. Zo kan het ons helpen om weer actieve keuzes te maken. Door je meer bewust te zijn van afleiding (bijvoorbeeld wanneer je langs een bakkerij loopt en versgebakken cake ruikt) en van interne signalen in je lichaam (Heb ik honger? Heeft mijn maag of hebben mijn ogen trek?) creëer je als het ware ruimte in je geest. Die ruimte hebben we nodig om van een gewoonte af te wijken.

Als je gewoontes hebt die je graag zou willen veranderen, probeer dan deze suggesties: verander je acties direct, en wees je bewust van je eigen gedrag.

Dit artikel is geschreven door Marisha Manahova. Vertaling: Jeroen van Baar

Verander je acties, niet alleen je doelen

Wees ‘mindful’ over je gedrag