Appels die na 3 weken nog niet bruin worden

12 oktober 2017 door CDR

Wetenschappers hebben een appel zo genetisch gemodificeerd dat hij wekenlang vers blijft ogen. Hiermee hopen de ontwikkelaars de afvalhoop te verkleinen en de verkoop te doen stijgen.

De appels produceren minder enzymen die verantwoordelijk zijn voor de natuurlijke verkleuring van appels
Momenteel voegen producenten vaak al vitamine C en calcium toe om de bewaring van verpakte appelschijfjes te bevorderen

Een privébedrijf paste voor het eerst een genetische modificatietechniek toe om een voedingsproduct aantrekkelijker te maken. De ‘Arctische appels’ zullen er tot drie weken lang fris blijven uitzien. De verpakte schijfjes zullen volgens producent Okanagan Specialty Fruits deze herfst al in de winkel liggen in bepaalde delen van Californië.

Een team onder leiding van Neal Carter, eigenaar van Okanagan, ontwikkelde de nieuwe appelsoort. Ze paste een techniek toe die bepaalde genen als het ware onderdrukt. Op die manier produceren de appels minder enzymen die verantwoordelijk zijn voor de initiële natuurlijke verkleuring van appels. Dit proces heeft niets met rotting te maken, maar is het resultaat van een chemische reactie die enkel storend is voor consumenten. De rotting zelf grijpt wel nog op een natuurlijke wijze plaats. Arctische appels van een paar weken oud zijn dus geen verbloemde rotte appels.

Verschillende organisaties uitten reeds hun misnoegen over de Arctische appels. Zo ook Friends of The Earth, een internationaal netwerk van milieubewegingen, die het nieuwe product als overbodige luxe zien. Momenteel voegen producenten vaak al vitamine C en calcium toe om de bewaring van verpakte appelschijfjes te bevorderen. Critici vinden het product dan ook geen meerwaarde en vragen zich ook af of het product wel voldoende onderzocht is.

Carter wil echter de voordelen benadrukken. Volgens hem zullen er zo meer appels verkocht worden en zal de afvalhoop verkleinen. Nu gooien fruitplukkers, verkopers en consumenten namelijk al te vaak onfris ogend fruit weg dat eigenlijk nog perfect eetbaar is.