De beste manier om pesticiden van appels te krijgen

Met spoelen verwijder je hooguit 25 procent van de bestrijdingsmiddelen die op een appel zijn gespoten. Met baking soda blijk je vrijwel alle residuen van groente en fruit te krijgen.

Een team van Amerikaanse chemici onderzocht welke methode het meest efficiënt is om appels schoon te maken en zoveel mogelijk pesticiden te verwijderen. De appels wassen met water is een reguliere methode, maar een groot deel van de pesticiden dringt door de schil van fruit en groenten en krijg je daar dus niet mee weg.

De wetenschappers brachten bij een partij bio-appels twee veelgebruikte pesticiden aan – de fungicide thiabendazol, die door de schil van appels heen kan dringen, en de insecticide fosmet.

Daarna wasten ze de appels met drie verschillende vloeistoffen: kraanwater, een 1 procent baking soda/water-oplossing en een industriële bleekoplossing. Wassen met baking soda (natriumwaterstofcarbonaat) bleek de meest effectieve methode om pesticidenresiduen te verwijderen. 

Na 15 minuten was 80 procent van de thiabendazol en 96 procent van de fosmet verwijderd. De thiabendazol bleek 80 micrometer doorgedrongen in de appel: fosmet werd op 20 micrometer in de appel gedetecteerd. Ook de pesticiden die door de schil heen gingen, werden dus door de baking soda verwijderd. Wassen met kraanwater of bleekoplossing bleek veel minder effectief.

De bevindingen zijn vooral zinvol voor de groente- en fruitindustrie, die hun producten standaard met water wassen voordat ze in het supermarktschap liggen. Vrijwel alle groente en fruit die bij ons in de supermarkten liggen, voldoen aan de wettelijke eisen wat pesticidengebruik betreft. Je hoeft dus niet met backing soda in de weer.