Archief

Wetenschapscafé 'Kwantumfysica voor beginners: kleine deeltjes, grote impact?'

Datum: Dinsdag 1 februari 2022, van 19u45 tot 21u30 Afgelopen
Organisatie: AUGent
Locatie: Online via ons Youtube kanaal
Meer info: www.wetenschapscafe.be/kwantumfysica-voor-beginners

Kwantumcomputers, verstrengeling, het meerlichamenprobleem, de kat van Schrödinger, het tweespletenexperiment, … Waar gaat dat allemaal over? In dit wetenschapscafé verdiepen we ons in de fascinerende en complexe wereld van de kwantumfysica.

De charismatische fysicus Richard Feynman moet ooit hebben gezegd: ‘Ik denk dat het veilig is om te zeggen dat niemand de kwantummechanica echt begrijpt.’ Onze sprekers doen toch een poging om een en ander te verhelderen.

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen:

  • Wat is kwantumfysica precies? Wanneer werd ze 'ontdekt' en wat betekende dat voor de klassieke natuurwetten?
  • Welke wiskunde zit er achter, en kan ik dat ooit begrijpen?
  • Wat is verstrengeling? Kan een deeltje zowel hier als daar zijn?
  • Wat is het tweespletenexperiment? Veranderen deeltjes als we er naar kijken?
  • Wie of wat is Schrödingers kat?
  • Waarom kunnen we de positie en de snelheid van een deeltje niet exact kennen?
  • Wat zijn kwantumcomputers? Wanneer zullen we kwantumcomputers gebruiken, en waarvoor?
  • Zijn er andere toepassingen van de kwantumfysica in ons dagelijkse leven?

Sprekers

Frank Verstraete

Frank Verstraete is professor aan de faculteit Wetenschappen van de UGent. Hij behaalde een diploma burgerlijk ingenieur in Leuven en een Master in de fysica in Gent, en promoveerde in 2002 op het onderwerp kwantumverstrengeling. Na postdocs aan het Max Planck Institute for Quantum Optics en  het California Institute of Technology, werd hij in 2006 voorzitter van de theoretische kwantumnanofysica en hoogleraar aan de Universiteit van Wenen. In 2021 keerde hij terug naar de UGent, waar hij leiding geeft aan het QUTE-onderzoekslabo (Quantum Tensor Networks and Entanglement). Frank Verstraete ontving talloze onderscheidingen en is ook gastonderzoeker aan het Perimeter Institute voor theoretische fysica in Waterloo, Canada.

Karel Van Acoleyen

Karel Van Acoleyen is fysicus aan de UGent. Zijn onderzoek situeert zich op de raakvlakken van kwantumfysica, hoge-energiefysica, en de relativiteitstheorie. Op dit moment is hij bezig met het uitbouwen van een nieuw experiment, een zogenaamd Bose-Einstein condensaat, waarin tienduizenden atomen in een collectieve kwantumtoestand zijn verstrengeld. Hij schreef onlangs ook het boek 'Relativiteitstheorie - van stationsklokken tot de big bang'.

Moderator

Kim Verhaeghe

Kim Verhaeghe is redacteur bij Eos Wetenschap, waar hij voor de podcast Vraag Het Aan met een wetenschapper in dialoog gaat rond één centrale vraag.

Waar en wanneer

Dit online wetenschapscafé vindt plaats op dinsdagavond 1 februari 2022 van 19.45u tot 21.30u. Je kunt dit café volgen via ons YoutubekanaalInschrijven is niet nodig!

Kwantumfysica
Kwantumfysica