Stem op je favoriete wetenschapscommunicator

Jaarprijzen Koninklijke Vlaamse Academie en Jonge Academie

Dit zijn de vijftien wetenschappers of teams die er vorig jaar het beste in slaagden om hun onderzoek naar het brede publiek te brengen. Op 16 november worden de laureaten in Brussel gehuldigd. Intussen kan je de Eos Publieksfavoriet aanduiden. Het invulformulier vind je onderaan deze pagina. De stemming is afgelopen. 

Marjan Doom

Tentoonstelling ‘Post Mortem. Vesalius tussen kunst en wetenschap’

... Voor deze tot de verbeelding sprekende kruisbestuiving tussen wetenschap en kunst, op een unieke locatie en in samenwerking met drie instituten. Het project slaagde erin een complex onderwerp te vertalen naar een breed publiek, van secundaire scholen over onderzoekers tot cultuurliefhebbers. 

Website

 

Vincent Ginis

Interactief webplatform over de misvattingen rond licht

... Voor zijn interactieve website als onderdeel van multimediale communicatie over wetenschap en onderwijs, die eerder al de aandacht van de pers trok. Dit is het archetype van een activiteit die we graag zien bij jonge wetenschappers. Website

 

 

Ben Laenen, François De Schutter, David Lagrou en Dries Vos

‘Geothermie voor STEM & STEM voor geothermie’

... Voor hun musical OntSTEMd! en de belevingsdagen op de zwaar verontreinigde Balmatt-site in Mol. Met dans, theater en muziek positioneerde het project zich volledig buiten de typische comfortzone van onderzoekers. De voorstelling bereikte 3.000 leerlingen uit lagere scholen. Het woord ‘geothermie’ vergeten zij nooit meer. Website

 

 

Han Lamers en Bettina Reitz-Joosse

Latijnse sleuteltekst uit het Italiaanse fascisme

... Voor hun goed opgezette en opgevolgde pers- en publiekscommunicatiecampagne over hun boek The Codex Fori Mussolini: A Latin Text of Italian Fascism in Vlaanderen en Nederland. De nationale en internationale weerklank toont aan dat de inspanning loont.

YouTube

 

 

 

 

 

Dirk Lefeber

#TeamBruBotics @ CYBATHLON

... Voor de deelname van zijn team aan het Cybathlon-event, met bijbehorende uitgebreide communicatie via Twitter, Facebook en YouTube en regelmatige nieuwsberichten op de website. Een mooi gegrepen kans om de positieve impact van robotica uit te lichten. En om jongeren warm te maken voor een gerelateerde studierichting.

Website

 

 

Anneleen Masschelein

‘Ex Vitro’

... Voor dit project in het kader van 500 jaar Utopia. Masschelein zette ‘Ex Vitro’ samen met haar collega’s op en realiseerde ermee een mooie kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. Het bereikt een ruim publiek dankzij zijn vele facetten: een artist-in-residence-programma, een tentoonstelling in het Arenbergpark en een app voor kinderen.

Facebook

 

Vera Meynen

‘Kekulé-Cyclus XVI’, avondlezingen voor jongeren en ouderen

... Voor de jarenlange inspanning van het hele Kekulé-cyclusteam om deze lezingenreeks maatschappelijk relevant, interessant en draaiende te houden. Website

 

Filip Meysman en Huib Huyse 

‘Curieuzeneuzen’

... Voor hun uitmuntend citizen science-project waarbij ze de lokale bevolking zeer nauw betrokken. Inwoners van Antwerpen konden zelf ontdekken hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in hun straat. Op die manier gingen ze zelf maatregelen uitdragen voor een gezondere lucht.

Website

 

 

 

 

 

 

Martijn Peters

‘OMGitsScience’

... Voor zijn originele en entertainende manier om als vlogger het leven van een wetenschapper achter de schermen te tonen. Als gepassioneerd communicator slaagt hij erin om jongeren via sociale media warm te maken voor de wereld van de wetenschap. YouTube

 

Evgenia Salta

Workshop voor kinderen over zebravissen en hersenonderzoek.

... Voor haar interactieve, leer-door-te-ondervinden-workshop voor kinderen. Over een thema dat direct relevant is in onze vergrijzende samenleving en velen van ons aanbelangt. De kinderen pikken niet alleen wetenschappelijke informatie op, ze worden ook aan het denken gezet over het gebruik van proefdieren. Dat voegt een extra dimensie toe.

In het nieuws

 

 

Arvi Sepp, Alex Haider en Margret Oberhofer

‘Deutschcafé’

... Voor de volgehouden organisatie van een reeks evenementen waar het brede publiek op een informele manier kennis kan maken met of de kennis kan onderhouden van de Duitse cultuur, literatuur en geschiedenis. Op een ongedwongen, maar wetenschappelijk onderbouwde manier houden de onderzoekers de interesse in Duits als taal levendig.

Website

Jan Van der Stock en Annelies Vogels (Illuminare)

‘Op zoek naar Utopia’

... Voor hun succesvolle, internationaal gewaardeerde tentoonstelling. Het team van Illuminare (Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst, KU Leuven) bracht een zeer breed publiek in contact met de onderzoeksresultaten van een grote groep academici uit de menswetenschappen.

Website

 

Ben Verhoeven

Deelname aan wetenschapscommunicatie-events

... Voor zijn deelnames aan allerhande initiatieven en vormingen op het vlak van wetenschapscommunicatie (FameLab, Bright Club BXL, Wetenschapsweek, Dag van de Wetenschap, Kinderuniversiteit). Dat getuigt van een permanente aandacht en inzet voor wetenschapscommunicatie en een doorgedreven zin om de passie voor zijn onderzoeksdomein, computationele taalkunde, te delen met een zo groot mogelijk publiek. Zo veel enthousiasme kan niet anders dan inspirerend werken.

YouTube

 

Arne Verliefde en Sebastiaan Derese

Pilootinstallatie voor nutriëntrecuperatie uit menselijke urine op de Gentse Feesten 2016

... Voor hun project dat het ruime publiek doet nadenken over een belangrijk mondiaal vraagstuk en laat zien hoe wetenschap een antwoord kan bieden. In derdewereldlanden heerst een dringende nood om afvalwater op een ecologische manier te verwerken. Dat probleem brachten de onderzoekers op een ludieke manier aan. Feestgangers konden zelf ervaren hoe de installatie werkt.

In het nieuws

 

Gwen de Wasseige

‘90° Zuid’

... Voor de reeks activiteiten die ze organiseerde voor een wetenschapsreis naar de Zuidpool. De Wasseige nam deel aan het internationale IceCube-project. Met haar inspanningen bracht ze de gelijknamige neutrinodetector en het onderzoek errond dichter bij een groot en divers publiek. Ze gunde jong en oud een blik achter de schermen van big science

Website