Archief

Lezing met Ann Dooms: Liefste ChatGPT, haal diep adem voor je antwoordt…

Datum: Dinsdag 16 april 2024, van 18u30 tot 20u00 Afgelopen
Organisatie: Universiteit Hasselt en de Provincie Limburg
Locatie: Universiteit Hasselt - Auditorium UHasselt – Campus Hasselt (De oude gevangenis), Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt
Meer info: Schrijf hier in voor de lezing.

De Limburg Lezingen, ontstaan op initiatief van de gouverneur en de deputatie, groeiden uit tot een vruchtbare samenwerking met UHasselt
In deze lezing leer je begrijpen wat ChatGPT kan en dan weet je meteen ook wat het niet kan.

ChatGPT is een taalmodel dat via zeer zware berekeningen heeft geleerd patronen te vinden in grote delen van teksten. Doordat het daarop is getraind kan het relevante en coherent uitziende antwoorden formuleren op vragen van de gebruiker. Toch hebben we allemaal al voorbeelden gezien waarbij het systeem nonsens uitspuwt, vaak omschreven als 'hallucineren'. Het gaat hier niet om een bug in het systeem, maar om een foute verwachting van de gebruiker.

Programma:

18.30 u. Welkomstwoord: Jos Lantmeeters, gouverneur

18.40 u. Lezing: Ann Dooms: Liefste ChatGPT, haal diep adem voor je antwoordt…

19.30 u. Vragen

19.45 u. Einde

 

Over Ann Dooms

Ann Dooms leidt de onderzoeksgroep Mathematics & Data Science (MADS) aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze is gespecialiseerd in digitale forensiek, waarbij ze patroonherkenning ontwikkelt met onder andere toepassingen in het extraheren van informatie uit documenten, het onderzoeken van schilderijen, het bepalen van de kwaliteit van eicellen, post-quantum cryptografie en explainable AI. Haar team werkt ook aan de spin-off Fleuron rond automatische informatie extractie uit PDFs en scans van teksten.
 
Dooms is vicepresident van het Wetenschappelijk Comité van het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie, vicepresident van de Federale Raad voor Wetenschapsbeleid (BELSPO), lid van de Onderzoeksraad van UAntwerpen, lid van de Algemene Vergadering van IMEC, lid van de Education Board van de European Mathematical Society, lid van de Education Board van de International Mathematical Union, lid van de board van de IEEE Signal Processing Society en Associate Editor van de Journal of Information Security & Applications.

Tenslotte presenteert ze op toegankelijke en heldere wijze de wiskunde achter hedendaagse technologie via haar boeken en columns in het wetenschapstijdschrift Eos en de krant De Tijd.

Ann Dooms
Ann Dooms