Archief

Lezing Nick Van Remortel (UA) : de Einsteintelescoop in België, een kosmische revolutie

Datum: Zaterdag 27 april 2024, van 14u30 tot 16u30 Afgelopen
Organisatie: UGent Volkssterrenwacht Armand Pien 

www.armandpien.be
Locatie: www.armandpien.be/over-ons
Meer info: https://www.armandpien.be/event-details/lezing-de-einsteintelescoop-een-kosmische-revolutie

Zwaartekrachtgolven, daarover wilden we het graag met je hebben. 

Steven Bloemen en de Ghent Gravity Group hadden het er al over op onze sterrenwacht. Prof. Nick Van Remortel breidt een vervolg aan het wetenschappelijk werk rond zwaartekrachtgolven. Hij wil graag over zijn stuk vertellen op onze sterrenwacht: de kans is immers zeer groot dat België samen met twee andere landen de Einsteintelescoop zal kunnen bouwen, en dat toestel wordt alweer een nieuwe mijlpaal op de razendsnelle snelweg die de kosmologie vandaag is. Prof. Van Remortel is nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze telescoop. 

Waarom hebben we zo'n telescoop nodig? 

Lang lang geleden zijn twee zwarte gaten heel, maar dan ook heel erg ver van ons verwijderd in het heelal samengesmolten. Zulks verloopt bepaald niet zachtaardig, en een energie vergelijkbaar met die van drie zonnen is in één keer naar ons vertrokken. Dat deed de ruimtetijd rimpelen. Die rimpeling heet een zwaartekrachtgolf en werd voor het eerst gedetecteerd in 2014. De golf was maar liefst 1,3 miljard jaar onderweg geweest.

Dat ons Belgenland zo'n belangrijke wetenschappelijk project kan binnenhalen is onder andere aan Prof. Van Remortel te danken: kom dus zeker luisteren naar het boeiende verhaal van de man!

Nick Van Remortel, hoogleraar fysica (UA) is in onze regio de drijvende kracht achter de toekomstige Einstein Telescoop. (c) Nick Van Remortel
Nick Van Remortel, hoogleraar fysica (UA) is in onze regio de drijvende kracht achter de toekomstige Einstein Telescoop. (c) Nick Van Remortel