Dinosauriërs gingen in rook op

15 juli 2016 door MV

Met een luide knal en veel rook, zo kwamen de dinosauriërs aan hun einde. De fatale klimaatveranderingen na de meteorietinslag werden veroorzaakt door een enorme roetwolk.

Hoe de dinosauriërs uitstierven, is nog steeds niet helemaal opgehelderd. Een populaire theorie is dat de meteorietinslag in Mexico een grote hoeveelheid zwavelzuurdeeltjes de lucht in katapulteerde. Die zouden het zonlicht tegengehouden hebben, zodat het overal ter wereld koud en donker werd. Die hypothese klopt niet. Op een ijskoude, donkere aardbol zouden veel meer soorten uitgestorven zijn, zoals de krokodillen. Bovendien betwijfelen wetenschappers of zwavelzuurdeeltjes wel zo lang in de lucht kunnen blijven na een meteorietinslag.

Olierijk gebied

Japanse geologen hebben een nieuwe theorie. Ze onderzochten gesteente dat gevormd werd ten tijde van de meteorietinslag en ontdekten dat er misschien een andere boosdoener was dan de zwavelzuurdeeltjes. Toen de meteoriet insloeg in een olierijk gebied in Mexico zou een grote hoeveelheid olie zijn verbrand, met als resultaat een reusachtige rookwolk.

Klimaatverandering

De nieuwe en de oude theorie zijn het wel eens dat er een klimaatverandering is geweest. De roetdeeltjes in de lucht zouden het klimaat kouder gemaakt hebben naar de polen toe, terwijl het rond de evenaar vooral veel droger werd. Dat verklaart waarom de dinosauriërs uitstierven en de krokodillen hier nog rondlopen. (mvdh)