Kwart kinderen heeft teveel kwik in het lichaam

01 februari 2013 door Eos-redactie

In België en Nederland heeft ongeveer een kwart van alle kinderen een onveilige hoeveelheid kwik in het lichaam. De belangrijkste bron is vervuilde vis.

In België en Nederland heeft ongeveer een kwart van alle kinderen een onveilige hoeveelheid kwik in het lichaam. De belangrijkste bron is vervuilde vis.

De cijfers zijn afkomstig van de Europese COPHES/DEMOCOPHES-studie waarbij het kwikgehalte werd gemeten in haarstalen van moeders en hun kinderen uit zeventien Europese landen. In Europa worden 1,5 à 2 miljoen kinderen bij hun geboorte aan teveel kwik blootgesteld. Meer dan 200.000 kinderen ondergaan een blootstelling groter dan de grenswaarde die door de Wereldgezondheidsorganisatie als maximaal wordt aanvaard.

Blootstelling aan kwik tast de ontwikkeling van de hersenen aan. Dat leidt tot een lager IQ en dus potentieel minder inkomsten. Kwik kan via natuurlijke bronnen in het milieu komen, bijvoorbeeld als gevolg van vulkaanuitbarstingen of bosbranden. Het meeste kwik komt echter vrij door het verbranden van fossiele brandstoffen. Zee- en zoetwaterdieren slaan het op, en via ons bord komt het kwik in het lichaam terecht. Zwangere vrouwen geven het kwik al tijdens de zwangerschap via het navelstrengbloed door aan hun baby.

Niet elk kind in Europa loopt hetzelfde risico. Meer dan tachtig procent van kinderen die in Portugal of Spanje geboren worden, zijn blootgesteld aan een onveilige hoeveelheid kwik, in Hongarije is dat amper één procent. België (28 procent) en Nederland (23 procent) bevinden zich rond het Europese gemiddelde. (kv)