Dodelijke schimmel bedreigt vuursalamander

03 september 2013 door Eos-redactie

De vuursalamander is in Nederland zo goed als uitgestorven. Boosdoener blijkt een erg dodelijke huidschimmel.

De vuursalamander is in Nederland zo goed als uitgestorven. Boosdoener blijkt een erg dodelijke huidschimmel.

Sinds 2010 daalt de populatie vuursalamanders in Nederland drastisch, en ondertussen is de soort bij ons zo goed als uitgestorven. De oorzaak van de massale sterfte bleef lange tijd een raadsel, maar onderzoekers van onder meer de Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel wisten nu een nog niet eerder beschreven schimmel uit de dode dieren te isoleren.

Het gaat om de zeer agressieve Batrachochytrium Salamandrivorans (letterlijk ‘die salamanders eet’) waaraan vuursalamanders binnen tien tot twaalf dagen na besmetting sterven. De onderzoekers publiceren hun vondst in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

De schimmel veroorzaakt ernstige huidinfecties, waardoor de dieren moeilijk kunnen ademen. Ze stoppen ook met eten en vertonen zenuwstoornissen. De schimmel is erg besmettelijk en kan ook indirect overgedragen worden via het water van beekjes en plassen.

In Nederland is de vuursalamander er erg aan toe. Om te vermijden dat alle dieren uitsterven is een deel van de wilde populatie gevangen om te fungeren als kweekgroep. België blijft voorlopig gespaard. ‘We hebben de schimmel nog niet aangetroffen, maar er zijn slechts een beperkt aantal dieren getest. Het is belangrijk dat we de Belgische amfibieënpopulatie zo snel mogelijk kunnen onderzoeken op aanwezigheid van de schimmel', zegt An Martel van Universiteit Gent. (eb)