Koelere Stille Oceaan stopt klimaatopwarming (eventjes)

29 augustus 2013 door Eos-redactie

Het koudere water in tropische delen van de Stille Oceaan deed de gemiddelde temperatuur op aarde de voorbije 15 jaar minder sterk toenemen.

Ondanks de toenemende concentratie broeikasgassen, is de gemiddelde temperatuur op aarde de voorbije 15 jaar minder sterk toegenomen. Volgens Amerikaanse en Chinese onderzoekers is die stagnatie te wijten aan een temperatuurdaling van het water in tropische delen van de Stille Oceaan. Dat melden ze in Nature.

Het effect laat zich volgens de onderzoekers het sterkst voelen tijdens de winter in het noordelijk halfrond, wanneer het koelere zeewater zorgt voor een lagere gemiddelde globale temperatuur, en voor koudere winters in onder meer Noord-Amerika. Tijdens onze zomer is de impact beperkt.

Shang-Ping Xie van University of California en een van de auteurs: 'De koeling in de Stille Oceaan doet de atmosfeertemperatuur in de tropen dalen. Die koelere lucht wordt via stormen poolwaarts gedreven, en veroorzaakt onweer in de middelste breedtegraden. Die poolwaartse beweging met stormen is het sterkst in de winter. Dat verklaart waarom de koeling het sterkst is tijdens noordelijke winters, terwijl het in de zomer verder blijft opwarmen door broeikasgassen.' 

De wetenschappers vergelijken het verschijnsel met La Niña, een natuurlijk verschijnsel waarbij koud water voor de kust van Zuid-Amerika stroomt - precies het omgekeerde van de bekendere El Niño. 'De daling van de watertemperatuur maakt deel uit van een natuurlijke cyclus', zegt Shang-Ping Xie. 'De precieze oorzaak is nog onduidelijk. Maar wat we wel weten is dat de watertemperatuur in de toekomst weer zal stijgen, waarop ook de klimaatverandering zich opnieuw zal laten voelen.' (ddc)



 

Gemiddelde wereldwijde jaartemperatuur en CO2-uitstoot voor de periode 1971-2012. Temperatuur wordt voorgesteld als afwijkend van het gemiddelde tijdens 1980-1999. Sinds eind vorige eeuw is er een 'hiaat' in de opwarming. (Bron: Scripps Institution of Oceanography)