Nieuwe spinnensoort ontdekt in Antwerpen

19 augustus 2013 door Eos-redactie

De tuinwolfspin is 250ste spinnensoort die ontdekt werd in Antwerpen.

Er leven 250 verschillende soorten spinnen in de Antwerpse binnenstad, en de tuinwolfspin is de nieuwste aanwinst. Dat meldt Arabel, de vereniging voor Belgische arachnologen.

Enkele jaren geleden organiseerde Arabel het Antwerps SpinnenOnderzoeksProject (ASOP). Tussen 2004 en 2008 werden 249 verschillende soorten spinnen ontdekt, terwijl de onderzoekers maar 80 soorten hadden verwacht. Nu is er nog een nieuwe soort gevonden, de tuinwolfspin.

‘Beide exemplaren werden in mijn eigen tuin ontdekt’, zegt Koen Van Keer, bestuurslid van Arabel. ‘In de maand mei merkte ik een wolfspin op waarvan ik dacht dat het een tuinwolfspin was.’ Onderzoek van de genitaliën onder de microscoop bevestigde dit. ‘In juni merkte ik dan nog een vrouwelijk exemplaar op met een eicocon. Dat doet hopen dat de populatie zich vestigt.’

Het is opvallend dat er zoveel verschillende soorten spinnen leven in een stedelijk biotoop. ‘Dit toont aan dat de stad geen ‘zwarte vlek’ hoeft te zijn op het vlak van biodiversiteit’, volgens Van Keer. Toch is hij bezorgd: ‘De aanwezige populaties zijn veelal klein en erg gevoelig voor stress door verstoring of een gebrek aan voedsel.’ Het maaibeheer van de groendienst speelt hier een rol in. Omdat het gras erg laag wordt gehouden kunnen de spinnen zich niet verbergen voor hongerige vogels.

Wolfspinnen maken geen web maar jagen op hun prooi. Het vrouwtje draagt de eieren en later de jongen een tijdje mee. Zo hebben ze een hogere overlevingskans en creëert de soort een groter verspreidingsgebied. (eb)