Roet deed gletsjers smelten

02 september 2013 door Eos-redactie

Roet is mogelijk verantwoordelijk voor het versneld wegsmelten van Alpengletsjers in de tweede helft van de 19de eeuw.

Roet, uitgestoten door een snel industrialiserend Europa, is verantwoordelijk voor het versneld wegsmelten van Alpengletsjers in de tweede helft van de 19de eeuw.

Tussen 1860 en 1930 werden Alpengletsjers gemiddeld één kilometer korter. Nochtans daalde de temperatuur in Europa in dezelfde periode met één graad Celsius. Er moest dus een andere ‘dader’ zijn voor het spectaculaire ijsverlies, en wetenschappers van de University of Colorado beweren nu in PNAS die te hebben gevonden: roet, uitgestoten door de snel groeiende Europese industrie.

Die zwarte koolstofdeeltjes hechtten zich aan het gletsjerijs, waardoor het donkerder en dus gevoeliger werd voor opwarming. Dat kan verklaren waarom de gletsjers veel ijs verloren, ondanks een afkoeling van het klimaat.

Het team onder leiding van Thomas Painter, een sneeuw- en ijsexpert van NASA, baseert zich op ijsboringen in verschillende gletsjers. De ijslagen die gevormd werden in de periode 1860-1930 bleken opvallend veel zwarte koolstof te bevatten. Volgens de onderzoekers is die afkomstig van steenkoolverbranding door de groeiende Europese industrie. (eb)