Tonijnenhart lijdt door olieramp

13 februari 2014 door Eos-redactie
Giftige stoffen in aardolie veroorzaken hartfalen bij tonijnen. Nieuw onderzoek toont nu aan hoe dat komt.

Giftige stoffen in aardolie veroorzaken hartfalen bij tonijnen. Nieuw onderzoek toont nu aan hoe dat komt. Het resultaat reikt veel verder dan de oceanen, want alle gewervelde dieren zijn even vatbaar.

Het was al bekend dat vissen die door een olieramp, zoals die met het Deepwater Horizon boorplatform in de Golf van Mexico, aan olie worden blootgesteld te maken krijgen met hartproblemen. Tonijnen vertonen een vertraagde, onregelmatige hartslag en veel vissen sterven ook aan plotse hartdood. Wetenschappers van de Stanford University hebben nu het mechanisme dat aan de basis van deze hartschade ligt ontrafeld.

Ze ontdekten dat polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), giftige stoffen in aardolie die ook bekend zijn voor hun kankerverwekkende eigenschappen, de werking van het hart belemmeren. De PAK’s blokkeren de werking van ionkanalen, eiwitten die door kaliumionen in en uit de hartcellen te laten stromen de verspreiding van actiepotentialen mogelijk maken en zo de samentrekking van de hartspier coördineren.

Omdat de ionkanalen niet optimaal functioneren, duurt het langer vooraleer het hart terug samentrekt, waardoor de hartfrequentie verlaagt en ritmestoornissen optreden. De hartwerking is bij alle gewervelde dieren gelijkaardig dus worden vermoedelijk meer zeedieren, van tonijnen over schildpadden tot dolfijnen, getroffen. Ook voor de mens is dit resultaat van belang, want PAK’s komen ook in luchtvervuiling voor. (kv)