Britse codekraker krijgt alsnog gratie

24 december 2013 door Eos-redactie

De Britse oorlogsheld en computerpionier Alan Turing heeft alsnog postuum eerherstel gekregen. In 1952 werd hij veroordeeld tot chemische castratie voor zijn homoseksualiteit.

De Britse oorlogsheld en computerpionier Alan Turing heeft alsnog postuum eerherstel gekregen. In 1952 werd hij veroordeeld tot chemische castratie voor zijn homoseksualiteit. Twee jaar later pleegde hij op 41-jarige leeftijd zelfmoord.

Turing was in de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk voor het kraken van de zogeheten enigma-code. Daardoor kon de geheime communicatie van de Duitsers worden ontcijferd. Door zijn werk is de oorlog mogelijk eerder geëindigd en zijn duizenden levens gespaard, zo wordt aangenomen.

Turing is verder bekend om zijn turingtest, een experiment dat licht werpt op de vraag of een machine menselijke intelligentie kan vertonen. Time Magazine beschouwt hem als een van de twintig belangrijkste wetenschappers en denkers van de vorige eeuw.

Het gratieverzoek is ingediend door de minister van Justitie Chris Grayling. Hij omschrijft Turing als “een uitzonderlijk man met een briljante geest”. Zijn veroordeling zou vandaag worden beschouwd als “onjuist en discriminerend”. Al sinds 2009 gaan er in het Verenigd Koninkrijk stemmen op voor een postuum eerherstel. In 2012 nog had de toenmalige minister van justitie Lord McNally een motie voor eerherstel afgewezen. Zijn redenering was dat de veroordeling destijds klopte aangezien homoseksualiteit toen wel degelijk verboden was.

Volgens critici verdienen alle veroordelingen omwille van geaardheid een rechtzetting, en niet enkel die van burgers met een heldenstatus. (at)