Hiv-wapen doodt besmette cellen

14 januari 2014 door Eos-redactie

Een experimentele behandeling tegen hiv werpt alvast haar vruchten af in het lab.

Een experimentele behandeling tegen hiv werpt alvast haar vruchten af in het lab.

Onderzoekers van de University of North Carolina hebben mogelijk een nieuwe therapie tegen het hiv-virus ontwikkeld. Daarvoor testten ze bij muizen een combinatie uit van een bepaalde antistof, 3B3 genaamd, met de bacteriële gifstof PE38. De antistof, die zich richt tegen het hiv-eiwit Env, bracht de besmette cellen naar het oppervlak (gewoonlijk zitten ze verborgen tussen andere cellen). Vervolgens maakte de gifstof de besmette cellen onschadelijk.

Voorlopig is de methode alleen uitgeprobeerd bij muizen met een menselijk immuunsysteem, want tests op mensen zouden kwalijke gevolgen kunnen hebben: door de besmette cellen naar het oppervlak te lokken, bestaat het risico dat het hiv-virus zich ontwikkelt tot aids. Iets wat hiv-patiënten verhinderen door een specifieke mengeling van medicijnen te nemen, de zogenoemde ART - antiretroviral therapy. Patiënten moeten die zware medicatie hun leven lang innemen.

Kick and kill

Die reguliere medicatiemix kregen de muizen eveneens toegediend. Maar net als bij mensen werd het hiv-virus daarmee alleen in toom gehouden. De experimentele methode met 3B3 en PE38, die de wetenschappers ‘kick and kill’ noemen, zorgde er echter voor dat er zes keer minder virusdeeltjes in de muizen aanwezig waren dan vóór de behandeling.

Ondanks die hoopvolle resultaten is de strijd tegen hiv nog niet beslecht. Toch klinken de onderzoekers positief in het vakblad PLOS Pathogens, dat de resultaten publiceerde. ‘Onze studie toont aan dat het mogelijk is om het hiv-virus te traceren en te doden’, zo zegt hoofdonderzoeker Victor Garcia. ‘Dat is een belangrijke stap naar de genezing van hiv.’ (adw)