Mee met magma

24 juli 2014 door Eos-redactie

Het mineraal zirkoon, dat aanwezig is in stollingsgesteente, kan informatie bevatten over toekomstige vulkaanuitbarstingen.

Onderzoekers ontwikkelden een manier om de magmastromen onder onze voeten beter in kaart te brengen.

Onze kennis over magma is gelimiteerd, omdat het meestal vele kilometers onder onze voeten verhardt en pas miljoenen jaren later door erosie aan het oppervlak komt als stollingsgesteente. Maar, stellen onderzoekers van de Université de Genève in het vakblad Nature, het mineraal zirkoon dat aanwezig is in dat stollingsgesteente kan ons veel leren over de ondergrondse magmastromen.

Door de radioactieve elementen in het zirkoon kunnen we de leeftijd van het stollingsgesteente achterhalen. Maar de leeftijd van het gekristalliseerde zirkoon in een gekoeld magmareservoir hangt af van twee zaken: de stroomsnelheid van dat magma, en de grootte van het reservoir waar het in terechtkomt, alvorens het versteent. Dus aan de hand van een klein staal zirkonen uit stollingsgesteente kunnen de onderzoekers niet alleen de leeftijd te weten komen, maar ook de grootte van de magmakamer en de groeisnelheid van het reservoir. Dat biedt meer zicht op de ondergrondse magmastromen.

Dit onderzoek stelt wetenschappers misschien wel in staat om toekomstige vulkaanuitbarstingen te voorspellen. Maar het helpt ook om gebieden op onze planeet te identificeren die rijk zijn aan bepaalde grondstoffen die magma nodig hebben voor hun ontstaan, zoals koper of goud. (tn)