Wie is je favoriete wetenschapscommunicator?

Dit zijn de 19 wetenschappers of teams die er vorig jaar het best in slaagden om hun onderzoek naar het brede publiek te brengen. Jij kan mee beslissen wie de Eos Publieksfavoriet wint. Helemaal onderaan deze pagina kan je je stem uitbrengen. Op 18 november worden ze in het Brusselse Paleis der Academiën gehuldigd.

     

Marjolein Vanoppen

Media-optredens over onderzoek naar water en duurzaamheid
Voor haar langdurig, enthousiast en breed communiceren over onderzoek naar water en duurzaamheid. Marjolein Vanoppen richt zich tot verschillende doelgroepen, past haar verhaal aan het publiek aan en speelt in op hun vragen, via diverse en geregeld ook vernieuwde kanalen.

      

 

Pedro De Bruyckere

Blog xyofeinstein.be, media-optredens en lezingen
Voor zijn jarenlange en volgehouden inspanning om dagelijks de blog xyofeinstein.be levend te houden en in diverse media te communiceren over onderwijs.

     

 

Karel Van Acoleyen, Jos Van Doorsselaere en Ingwio D’Hespeel

Virtual reality-project Captain Einstein 
Voor Captain Einstein: de relativiteitstheorie en virtual reality, een project waarmee ze een moeilijk onderwerp op interactieve, tastbare en boeiende wijze uitgelegd krijgen.

      

 

Carolien Frijns

Taalverwervingsproject BOOMerang
Voor haar project BOOMerang, over taalverwerving bij anderstalige kinderen en (meer) gelijke onderwijskansen. Met verhalen, blogs, boeken en filmpjes bereikt Carolien Frijns kinderen, leraren (in spe) en het brede publiek. Haar keuze voor de doelgroep, haar duidelijke visie en de positieve maatschappelijke impact van haar project worden bijzonder gewaardeerd.

      

 

Philip Marynissen

Augmented reality-app en -game ResourCity
Voor de toegankelijke en speelse app ResourCity. Ze is laagdrempelig genoeg voor leerlingen die kennismaken met chemie, en toch zit er ook een hoger niveau in verwerkt. Het is tegelijk een originele manier om onderzoek naar en het belang van duurzaamheid onder de aandacht te brengen.

      

 

Leen Engelen en Roel Vande Winkel

Boek, website en expo: Cine Zoologie
Voor Cine Zoologie, een boek, website en een expo waarin de auteurs met wetenschappelijke diepgang en kwaliteit vastleggen hoe film de Antwerpse dierentuin heeft gered. Cine Zoologie is een mooi voorbeeld van onderzoek dat opnieuw wordt gevoed door wetenschapscommunicatie.

    

 

 

Lut Pil en Ignaas Verpoest

Tentoonstelling en publicatie Fibre-Fixed
Voor hun tentoonstelling Fibre-Fixed. Composites in Design, die plaatsvond in het Design Museum Gent. De tentoonstelling en bijbehorende publicatie, een niet-alledaagse samenwerking tussen een kunsthistoricus en een materiaalwetenschapper, belichten een maatschappelijke uitdaging en zetten bezoekers aan tot kritische zelfreflectie.

    

 

Didier Snoeck

Verscheidene activiteiten rond zelfhelend beton
Voor zijn mooie activiteiten over een minder toegankelijk onderwerp. De jury looft de passie en overgave die Didier Snoeck aan de dag legt, samen met zijn heldere taalgebruik.

    

 

Yannick Vermeiren

Wetenschappelijk vrijwilligerswerk voor de Alzheimer Liga Vlaanderen
Voor zijn continue vrijwillige engagement als wetenschappelijk medewerker bij de Alzheimer Liga Vlaanderen, waar hij alle thema’s met betrekking tot dementie behandelt. Hij doet dat zowel op eigen initiatief als op vraag, zowel geschreven als via vormingen. In zijn werk nuanceert hij mediaberichtgeving en communiceert hij toegankelijk over onderzoek.

    

 

Sara Vicca, Eric Struyf, Ivan Janssens, Tom Cox, Joke Van den Berge, Hans De Boeck en Jasper Bloemen

Brede inzet rond klimaatproblematiek
Voor hun brief aan de klimaatjongeren, hun opleiding klimaatambassadeurs en de basis van het #scientists4climate-platform in België, een grootschalig initiatief dat kort op de bal speelt vanuit een heel concrete noodzaak.

    

 

Jelle Saldien en team

Project OPSORO – Open Platform voor Sociale Robots
Voor het sociale en innovatieve project ‘Open Platform voor Sociale Robots’ (www.OPSORO.be) om kinderen, en vooral meisjes, bewust te leren omgaan met de digitalisering, dat hij samen met zijn team realiseerde. Door er creatief mee aan de slag te gaan kan iedereen zelf zijn eigen sociale robot gemakkelijk ontwerpen, bouwen en programmeren.

   

 

Jan Trachet

Fietstocht met lezingen Pourbus Troubadour
Voor zijn Pourbous Troubadour: een fietstocht met huiskamerlezingen door het middeleeuwse landschap, waarmee hij een innovatieve formule uitwerkt, kleinschalig maar intensief, interactief en diepgaand, met mooie spin-offs. Het is een uitmuntend voorbeeld van inzet om nieuw publiek te bereiken.

   

 

Guy T’Sjoen

Activiteiten rond genderdiversiteit
Voor zijn uitgebreide waaier aan communicatieactiviteiten over genderdiversiteit met enorme impact. Hij communiceert over een onderwerp dat nog vaak in de taboesfeer zit en bereikt hiermee alle lagen van de bevolking.

 

   

Remco Sleiderink

Roman Ik Jan Smeken
Voor de inspirerende wijze waarop hij het leven en werk van de Brusselse stadsdichter Jan Smeken na vijf eeuwen opnieuw onder de aandacht brengt. Met zanger en schrijver Rick de Leeuw schreef hij Ik Jan Smeken. Deze historische roman is verschenen op papier, als luisterboek en als wandeling (via ErfgoedApp) en vormde de basis voor een wervelende theatervoorstelling van het Maria-Boodschaplyceum in Brussel.

   

 

Leen Sevens

Verscheidene activiteiten rond pictogrammentaal
Voor haar continue, bevlogen en creatieve wetenschapscommunicatie met visie. De jury waardeert dat ze naast communicatie over haar eigen project Picto, met pictogrammentaal voor mensen met een mentale beperking, ook veel belang hecht aan collega’s warmmaken voor creatieve wetenschapscommunicatie.

   

 

Iason Passaris, Michiel Hubeau, Kristof Cuadros Perez en Chaïm De Mulder

Wetenschapscommunicatie bij Climate Response
Voor hun communicatie die, uitgaand van de maatschappelijke uitdaging rond klimaatproblematiek, aanzet tot kritische zelfreflectie met enorme impact.

   

 

Romain Meeusen, Bram Vanderborght, Michel Maus en An Jacobs

Project Homo Roboticus
Voor hun prikkelend multidisciplinair project Homo Roboticus, dat ze vanuit diverse ooghoeken bekijken. In tijden waarin velen angstvallig aankijken tegen robotisering en artificiële intelligentie is dit project maatschappelijk uiterst relevant.

   

 

Wendy Lemmens, Kevin Absillis en Gwennie Debergh

Activiteiten rond het Hugo Claus-jaar 2018
Voor hun werk in het kader van het Hugo Claus-jaar 2018, waarmee ze het oeuvre van de gevierde auteur bij een breder en divers publiek wisten te brengen. Dat deden ze langs klassieke en meer innovatieve kanalen. Ze illustreerden ook de relevantie van de literatuurstudie in meer algemene zin.