Valse vinger verhoogt veiligheid

25 september 2017 door CDR

Een kunstvinger moet de nauwkeurigheid van vingerafdruklezers verhogen.

Vingerafdruksystemen maken meer en meer deel uit van ons dagelijks leven. De meeste smartphones kunnen je afdruk scannen, en ook bij identiteitscontroles in luchthavens en banken duiken biometrische scanners op.

Alleen zijn niet alle scanners even nauwkeurig. Kort na de lancering van Touch ID op de iPhone 5S bleek dat je het systeem relatief makkelijk kon belazeren – door een mal met lijm te gebruiken, bijvoorbeeld.     

Biometriedeskundigen van de Universiteit van Michigan kwamen met een nieuwe technologie voor de dag. Ze ontwikkelden de eerste draagbare valse vinger ooit. Hij bestaat uit silicone en komt uit de 3D-printer. De onderzoekers voegden pigment toe voor een realistische uitstraling. Belangrijker is dat de namaakvinger cruciale optische, elektrische en mechanische eigenschappen van de menselijke huid nabootst. 

De gloednieuwe valse vingers moeten toelaten om de accuraatheid van bestaande vingerafdruk systemen na te gaan. Op termijn kunnen fabrikanten er op die manier gebruik van maken om de huidige systemen beter te beveiligen tegen krakers.