
Eddy Echternach
Eddy Echternach is redacteur, auteur en vertaler van populair-wetenschappelijke artikelen en boeken, met sterrenkunde als specialisatie. Hij is beheerder van de website Astronieuws.nl
Meest behandelde onderwerpen:

Sterren en planeten groeien samen op
Astronomen hebben een sterke aanwijzing gevonden dat planeten zich al kunnen gaan vormen wanneer hun jonge moederster nog niet volgroeid is.

Nog meer meertjes ontdekt onder zuidpool Mars
Onder de zuidpool van Mars zit niet alleen een groot ondergronds zoutmeer verborgen, maar ook een aantal zoute vijvers.

Leidse onderzoekers brengen vorming van sterrenstelsels in beeld
Een internationaal team van astronomen, met daarbij een hoofdrol voor onderzoekers van de Universiteit Leiden, heeft de brandstof voor het vormen van sterrenstelsels in kaart gebracht in het iconische Hubble Ultra Deep Field.

‘Verroest’ de maan onder invloed van aardse zuurstof?
Tot verrassing van veel planeetwetenschappers is rond de polen van de maan het geoxideerde ijzermineraal hematiet te vinden. ‘Aangewaaid’ zuurstof uit de aardatmosfeer is mogelijk de oorzaak.

Onze aarde was mogelijk direct bij haar ontstaan al nat
Nieuw onderzoek wijst erop dat het ‘bouwmateriaal’ waaruit de aarde is ontstaan veel water bevatte. Dat zou betekenen dat onze planeet altijd al nat is geweest.

Het weer op Jupiter: ammoniakrijke 'hagel'
De hagel zou een sleutelrol kunnen spelen in de atmosferische dynamiek van de planeet.

Astronomen brengen 11 miljard jaar aan kosmische geschiedenis in kaart
De Sloan Digital Sky Survey (SDSS) heeft een uitvoerige analyse gepresenteerd van de grootste 3D-kaart van het heelal die ooit is gemaakt. De nieuwe kaart, waaraan vijf jaar is gewerkt, dicht een belangrijk gat in de kosmische geschiedenis: de middelste 11 miljard jaar.

Nieuwe telescoop registreert supervlam op nabije ster
Het explosieve verschijnsel was twintig keer krachtiger dan de zonnevlammen die onze eigen ster produceert.

Oceaan in Jupitermaan Europa zou leefbaar kunnen zijn
Over vier jaar zal NASA een nieuwe ruimtesonde, Europa Clipper, naar de Jupitermaan sturen. Die missie moet nog meer inzicht geven in de ‘leefbaarheid’ van deze ijswereld.