Nieuw pil zorgt voor sneller weefselherstel

17 juni 2015 door Eos-redactie

Onderzoekers aan Case Western Reserve University (Ohio, VS) menen een grote stap gezet te hebben richting een pil die ervoor zorgt dat weefsel sneller herstelt.

Amerikaanse onderzoekers menen een grote stap te hebben gezet richting een pil die ervoor zorgt dat beschadigd weefsel sneller herstel.

Het hormoon prostaglandine E2 (PGE2) speelt een cruciale rol bij weefselherstel door de vermenigvuldiging van stamcellen te ondersteunen. Onderzoekers van de Case Western Reserve University (Ohio, VS) vroegen zich af of ze door PGE2 te stimuleren ook de herstelperiode van een beschadigd weefsel konden verminderen.

Eerder onderzoek had aangetoond dat het gen 15-hydroxyprostaglandine dehydrogenase (15-PGDH) de hoeveelheid PGE2 doet dalen. De onderzoekers wilden daarom 15-PGDH laten dalen, zodat PGE2 zou stijgen. Ze voerden een experiment uit op muizen, die genetisch werden gemodificeerd zodat ze het 15-PGDH-gen niet meer bezaten. Hun hypothese bleek te kloppen. Daarna gingen ze op zoek naar een manier om 15-PGDH op korte termijn uit te schakelen, iets wat de chemische stof SW033291 bleek te kunnen.

Het nieuwe geneesmiddel werd opnieuw uitgetest op muizen. Die kregen een dodelijke dosis straling en daarna een gedeeltelijke beenmergtransplantatie. Muizen die SW033291 kregen toegediend, overleefden, terwijl de anderen stierven. Het medicijn toonde geen nevenwerkingen, zelfs toen ze een erg hoge dosis kregen.

Andere experimenten bewezen dat het medicijn ook ontstekingen in de dikke darm snel geneest. En bij muizen waar de lever voor twee derde werd weggenomen, trad hetzelfde effect op. Aangezien beenmerg, de dikke darm en de lever erg verschillende weefsels zijn, nemen de onderzoekers aan dat het geneesmiddel ook kan werken bij andere ziektes en in andere weefsels.

De onderzoekers willen het geneesmiddel uiteindelijk inzetten bij mensen die ontstekingen hebben aan de dikke darm, een operatie moeten ondergaan aan de lever of een beenmergtransplantatie hebben gekregen. Het doel is om dergelijke patiënten een sneller en beter herstel te geven. Het onderzoek is gepubliceerd in Science. (ks)