Plantaardige voeding mogelijk nuttig bij artrose

Het ‘Plants for Joints’-programma, een leefstijlprogramma voor reuma, beweert dat mensen met reuma door het programma minder pijn en stijfheid ervaren en beter kunnen functioneren. Klopt dat wel?

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een lezer stelde ons de vraag of het ‘Plants for Joints’-programma (letterlijk ‘planten voor gewrichten’) nuttig is voor artrose. Het programma wordt gepromoot op de website Walrabenstein.nl, een website van diëtiste en onderzoekster Wendy Walrabenstein. Op haar website beschrijft ze een studie over plantaardige voeding bij de behandeling van artrose. Die studie toonde een merkelijke verbetering aan van artroseklachten in vergelijking met een controlegroep. Pijn en stijfheid daalden in de groep met een plantaardige voeding.

Wat hield de studie in?

Nederlandse wetenschappers gingen na of een plantaardige voeding de klachten bij artrose kan verlichten.

  • Opmerkelijk is dat personen met artrose meer risico lopen op obesitas, waarschijnlijk door minder lichamelijke activiteit door de pijnklachten.
  • De onderzoekers selecteerden 66 personen (84% vrouwen) met knie- of heupartrose. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld, met een plantaardige voeding voor de interventiegroep, en een normaal voedingspatroon voor de andere groep.
  • Na 16 weken verloor de interventiegroep gemiddeld vijf kilogram lichaamsgewicht.
  • De parameters voor het bloedsuikergehalte, LDL-cholesterol verbeterden en pijn en vermoeidheid verminderden.

De onderzoekers besloten dat plantaardige eet- en leefgewoonten de klachten bij artrose kunnen verlagen.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De interventiegroep kreeg niet alleen een plantaardig voedingspatroon, maar ook aanbevelingen voor gezonde eet- en leefgewoonten, met regelmatige opvolgingsvergaderingen om te motiveren. Dergelijke aanpak was volledig afwezig in de controlegroep. Dat betekent dat één groep veel aandacht kreeg, in tegenstelling tot de andere groep. Aangezien er veel verschillen waren tussen de interventiegroep en de controlegroep, is het vrij riskant om alle gezondheidsvoordelen toe te schrijven aan een plantaardige voeding.

Het belangrijkste effect is wellicht dat de deelnemers met obesitas gemiddeld 5 kilogram lichaamsgewicht verloren. Vermageren is gemakkelijker met een plantaardige voeding, maar het kan natuurlijk ook wanneer je minder eet. Het gewichtsverlies kan al veel resultaten uitleggen, zoals een verbetering van het bloedsuikergehalte, LDL-cholesterol, maar ook pijnbeleving en levenskwaliteit. Opmerkelijk is dat het aantal minuten lichaamsbeweging per week voor beide groepen praktisch identiek was.

Conclusie

Onderzoek toont dat een plantaardige voeding de gezondheidsklachten bij knie- en heupartrose zou verbeteren. De interventiegroep in deze studie werd goed begeleid, waardoor ze gemiddeld 5 kg vermagerden na 16 weken. Mensen met artrose hebben vaak overgewicht. Vermageren helpt om de artroseklachten te verminderen en kan een deel van de gezondheidsresultaten verklaren.