Tandvulling van de toekomst

28 december 2015 door Eos-redactie

Over enkele jaren vullen tandartsen de gaatjes in onze tanden wellicht met bioactief glas.

Over enkele jaren vullen tandartsen de gaatjes in onze tanden wellicht met bioactief glas.

Wie een gaatje in een van zijn tanden krijgt, laat dat bij de tandarts opvullen om te voorkomen dat het probleem groter wordt. Maar dat is buiten de bacteriën gerekend die de gaatjes helpen veroorzaken. Vaak gaan zij zich tussen de tand en de vulling nestelen en veroorzaken ze er  weer problemen, wat secundair tandbederf wordt genoemd. De tand wordt weggevreten en gedemineraliseerd.

Minder secundair tandbederf

Ingenieurs van Oregon State University in de verenigde Staten hebben een veelbelovend alternatief gevonden voor de tandvullingen die tot nu toe worden gebruikt. Bioactief glas is een soort van samengeperst glas dat onder andere uit siliciumoxide, calciumoxide en fosforoxide bestaat en al jaren wordt gebruikt als botvervangend materiaal. Het geeft ionen af die toxisch zijn voor de mondbacteriën, waardoor deze vaker wegblijven van de vullingen en minder secundair tandbederf kan ontstaan. De nieuwe vullingen bevatten bovendien mineralen die bij het tandbederf verloren zijn gegaan.

De ingenieurs voerden hun onderzoek uit in het lab op kiezen die onlangs waren getrokken. Worden de resultaten bevestigd in klinisch onderzoek, dan zullen tandartsen ze wellicht beginnen gebruiken in hun praktijk. (ev)