Bomen leveren inspiratie voor ecobatterij

25 juli 2013 door Eos-redactie

Een nieuw type batterij, op basis van boomvezels en sodium, werkt net zo goed en is duurzaam.

Batterijen hoeven helemaal niet milieuonvriendelijk te zijn om optimaal te functioneren. Een nieuw type, op basis van boomvezels en sodium, werkt net zo goed en is duurzaam.

Tijdens zomerse dagen produceren zonnepanelen volop groene energie. Alleen wordt daarvan niet genoeg gebruikt, waardoor de energie massaal tegen bodemprijzen aan het buitenland wordt verkocht. We zouden ze natuurlijk evengoed kunnen opslaan in batterijen, maar het stelselmatig opladen, afhalen en herladen verkort de levensduur van de batterij drastisch. Om geregeld grote hoeveelheden energie op te slaan, zijn er dan ook heel veel batterijen nodig. Bovendien zijn die vaak allesbehalve milieuvriendelijk.

Onderzoekers van de University of Maryland bij Washington D.C. hebben echter een batterij ontwikkeld die én natuurvriendelijker is én beschikt over een lange levensduur. Het toestelletje is bovendien duizend keer dunner dan een blad papier. De makers lieten zich voor het apparaatje inspireren door bomen. Onze gangbare batterijen bestaan uit rigide onderdelen die door de stress van het opladen en aftappen van energie snel verslijten. De houtvezels van bomen zijn daarentegen soepel, waardoor ze feilloos elektrolyten transporteren.

Bovendien gebruikten de onderzoekers sodium in plaats van lithium. En hoewel het milieuvriendelijkere sodium minder goed energie opslaat, gaf de batterij toch pas na vierhonderd laad-en-loscycli de geest. Het is daarmee het kleinste energieopslagsysteem op basis van sodium dat zo’n lange levensduur kent. Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad Nano Letters. (il)