Buideldieren oefenen in baarmoeder voor eerste klim

20 maart 2013 door Eos-redactie

Duitse onderzoekers visualiseerden de ontwikkeling van een kangoeroejong in de baarmoeder en zagen dat het embryo zich voorbereid op de geboorte door reeds in de baarmoeder oefeningen te doen.

Duitse onderzoekers visualiseerde de ontwikkeling van een kangoeroejong in de baarmoeder en zagen dat het embryo zich voorbereid op de geboorte door reeds in de baarmoeder oefeningen te doen.

Pas geboren kangoeroe’s lijken op kleine roze wormpjes met vier minuscule pootjes en moeten nog heel wat maanden in de buidel leven, vooraleer ze hun eerste stapjes op land zetten. Maar het premature kangoeroetje moet daar natuurlijk wel geraken en klimt daarom langs moeders vacht, blind en alleen, naar boven.

Duitse onderzoekers observeerden embryo’s van de tammarwallaby, een kleine soort kangoeroes, tijdens hun ontwikkeling in de baarmoeder en zagen twee opmerkelijke fenomenen. Ten eerste begint het baarmoederslijmvlies halverwege de zwangerschap rollende bewegingen te maken, vermoedelijk om de uitwisseling van stoffen tussen moeder en kind te verbeteren. Opmerkelijk want in andere zoogdieren worden bewegingen van het baarmoederslijmvlies juist onderdrukt om de innesteling van het embryo niet te verstoren.

Nog specialer was de ontdekking dat de embryo’s drie dagen voor de geboorte reeds klimbewegingen maakten met hun pootjes als voorbereiding op hun tocht naar de buidel. Hun voorpootjes zijn op dit moment ook veel beter ontwikkeld dan de achterpoten, die bij de volwassen exemplaren juist heel groot en sterk zijn. (lb)