Eikenprocessierups klaar voor invasie

29 mei 2013 door Eos-redactie

De eikenprocessievlinder mag dan een onschadelijke nachtvlinder zijn, de rups ervan is minder geliefd.

De eikenprocessievlinder mag dan een onschadelijke nachtvlinder zijn, de rups ervan is minder geliefd. De irriterende brandharen veroorzaken bij contact rode uitslag op de huid en irritatie aan ogen en luchtwegen.

Dat we er nu nog aan ontsnappen komt omdat ook de rups de gevolgen ondervindt van het aanhoudende natte en koude weer, zegt Kathleen Verstraete van de Antwerpse provinciale dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid. ‘De rupsen zitten nog maar in het tweede van vier ontwikkelingsstadia. Pas vanaf de derde fase, over een tweetal weken allicht, kunnen gemeenten preventief te werk gaan op locaties binnen de bebouwde kom waar veel hinder verwacht word.’

Er zijn verschillende manier om de eikenprocessierups te bestrijden. Ze kunnen op de boom worden weggebrand met propaanbranders, opgezogen met een industriële stofzuiger of hun voedsel kan worden bespoten met een product waarin Bacillus thuringiensis zit verwerkt. Dat is een bacterie die rupsen doodt doordat ze de darmwand aantast. Natuurlijke vijanden zijn onder andere sluipwespen- en vliegen, maar in verstedelijkte gebieden komen die te weinig voor.

De eikenprocessievlinder leeft maar één of twee dagen in augustus. Tientallen tot honderden eitjes worden op eiken afgezet waaruit in de lente rupsen kruipen. De dieren doorlopen verschillende larvale stadia waarbij ze steeds meer brandharen ontwikkelen. De overlast stopt wanneer de rupsen in juli verpoppen. Hun naam danken de dieren aan de zoektocht naar lekkere eikenbladeren waarbij de groep rupsen in “processie” van boom tot boom trekt. (tn)