Luchtvervuiling is vloek en zegen voor koraalriffen

09 april 2013 door Eos-redactie

Hoewel koraalriffen onder de zeespiegel groeien, reageren ze toch op de verandering van de luchtkwaliteit boven water, aldus een studie uit het Verenigd Koninkrijk.

Hoewel koraalriffen onder de zeespiegel groeien, reageren ze toch op de verandering van de luchtkwaliteit boven water, aldus een Britse studie.

‘Koraalriffen huisvesten tot 25% van alle zeedieren’, vertelt Lester Kwiatkowski van de universiteit van Exter, de hoofdauteur van het onderzoek. ‘We weten al langer dat koralen zeer gevoelig zijn aan klimaatsverandering en de verzuring van de oceanen, maar met onze studie tonen we voor het eerst een link tussen luchtvervuiling en de groei van koralen.’

Partikels, de lucht ingestuurd door de verbranding van kolen maar ook vulkaanuitbarstingen, weerkaatsen het zonlicht. Dat zorgt er voor dat niet alle licht de riffen bereikt. Koralen bestaan uit eenvoudige dierlijke cellen die energie halen uit fotosynthetische algen. Wanneer er minder licht de oceaan bereikt, hebben de diertjes minder algen om zich mee te voeden. Ook de temperatuur van het water daalt. Beide factoren zorgen ervoor dat de koralen minder snel groeien, en de bestaande koralen verzwakken.

De onderzoekers, die hun studie publiceerden in Nature Geoscience, zien toch ook een positieve kant aan de luchtvervuiling. Koraalriffen gesitueerd in warme stukken oceaan zouden door de verduisterende partikels niet langer afbleken. (ma)