Ook apen kunnen andere 'taal' leren

06 februari 2015 door Eos-redactie

Een Nederlandse chimpansee die verhuisde naar een Schotse dierentuin, paste zijn taalgebruik aan dat van zijn nieuwe vrienden aan.

Een Nederlandse chimpansee die verhuisde naar een Schotse dierentuin, paste zijn taalgebruik aan dat van zijn nieuwe vrienden aan.

Chimpansees hebben aparte kreten voor verschillende soorten voedsel. Een appel klinkt in chimpanseetaal bijvoorbeeld anders dan een banaan. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat de apen die speciale geluiden ook kunnen aanpassen aan een andere ‘taal’.

De aap Frek woonde in het safaripark Beekse Bergen in Nederland en verhuisde naar de Schotse zoo van Edinburgh. Daar kwam Frek terecht in een kooi met chimpansee Lucy.

De onderzoekers stelden tot hun verbazing vast dat Freks ‘woord’ voor appel na drie jaar veranderd was. Het geroep geleek nu veel meer op Lucy’s woord voor appel. Het verschil is weliswaar moeilijk hoorbaar voor mensenoren, maar toch gaat het duidelijk om een ander geluid, zeggen de onderzoekers.

Volgens de wetenschappers, verbonden aan de University of York, is dit het eerste bewijs dat ook andere soorten dan de mens hun taalgebruik aanpassen binnen een veranderde sociale context.

Daarnaast wijst de studie erop dat de laatste gemeenschappelijke voorouder van de mens en de chimpansee al die essentieel bouwsteen van taalgebruik bezat. De onderzoeksresultaten verschenen in het vakblad Cell. (adw)