Smelten van Noordpoolijs remt smelten van Noordpoolijs

07 mei 2014 door Eos-redactie

Doordat het zeeijs bij de Noordpool smelt, zal het landijs daar minder snel smelten.

Doordat het zeeijs bij de Noordpool smelt, zal het landijs daar minder snel smelten. Dat blijkt opmerkelijk genoeg uit berekeningen van KNMI-klimaatonderzoekers Richard Bintanja en Frank Selten. De studie staat in de nieuwste editie van Nature.

Door opwarming van de aarde smelt zeeijs in het Noordpoolgebied. 'Als het ijs smelt, komt de lucht erboven ineens niet in aanraking met het zeeijs van 30 graden onder nul, maar met zeewater van rond het vriespunt. Dat is relatief warm. Dan krijg je een enorme verdamping', legt Bintanja uit.

Dat verdampte water komt als sneeuw weer naar beneden. Tegen het einde van de eeuw sneeuwt het bij de Noordpool waarschijnlijk wel 60 procent meer dan nu, rekenden de onderzoekers uit.

Die sneeuw valt op de gletsjers en de ijskappen en blijft daar liggen. 'Daardoor smelt er minder ijs. Dat tempert de zeespiegelstijging. Het zal het smelten alleen lastiger maken, niet tegengaan. Maar als je zeespiegelstijging vervelend vindt, en dat vindt vrijwel iedereen, dan is het wel een gunstig effect', aldus Bintanja.

De sneeuw zal vooral aan het eind van de herfst en in de poolwinter vallen. In de lente smelt hij. 'Planten en dieren kunnen daar hun voordeel mee doen. In de zomer zouden ze meer water kunnen krijgen. Dat maakt het misschien makkelijker om te broeden. Dieren zijn afhankelijk van drinkwater, en voor hen is dat dus van belang. Misschien komen er daardoor wel meer, of andere planten en dieren.'

De sneeuw kan ook gevolgen hebben voor de oceaanstromen. 'Sneeuw is zoet. Als het meer sneeuwt, worden de poolzeeën dus zoeter. Het zoete water stroomt naar het noorden van de Atlantische Oceaan. Daar kan het de circulatie van de oceaanstromen over de wereld beïnvloeden. De stromen brengen dan minder warmte van de evenaar naar de pool. Dat zou de opwarming bij ons wat kunnen tegenwerken.' (anp)