Stadswarmte laat zich duizenden kilometers ver voelen

28 januari 2013 door Eos-redactie

De warmte die gecreëerd wordt in steden beïnvloedt de temperatuur van gebieden die er duizenden kilometer van verwijderd liggen.

De warmte die gecreëerd wordt in steden beïnvloedt de temperatuur van gebieden die er duizenden kilometer van verwijderd liggen.

Restwarmte uit onder andere gebouwen en auto’s verhoogt lokaal de temperatuur in steden. Die warmere steden beïnvloeden dan weer de straalstroom en andere atmosferische systemen, waardoor ze het weer in gebieden die duizenden kilometer verder liggen kunnen beïnvloeden. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers deze week in Nature Climate Change. Het effect kan afgelegen gebieden opwarmen maar ook afkoelen. In bepaalde afgelegen gebieden van Noord-Amerika en Noord-Azië gaat de temperatuur met soms tot 1°C omhoog, terwijl in afgelegen gebieden in Europa de temperatuur met 1°C kan dalen.

Het netto-effect op de gemiddelde wereldtemperatuur is met een stijging van 0,01°C verwaarloosbaar. Dit komt omdat slechts 0,3 procent van de in totaal geproduceerde afvalwarmte getransporteerd wordt door de hoge atmosfeer en de oceaan. De opmerkelijke impact op de regionale temperaturen verklaart echter waarom sommige regio’s meer opwarmen in de winter dan verwacht werd door computermodellen. (jdv)