Vissen vergeten toch niet zo snel

02 juli 2014 door Eos-redactie

Vissen weten na 12 dagen nog altijd waar ze voedsel kunnen vinden.

Veel mensen denken dat vissen een geheugen hebben als een zeef en niets langer kunnen onthouden dan 30 seconden. Maar uit recent Canadees onderzoek blijkt dat dat helemaal niet klopt.

De onderzoekers bestudeerden het gedrag van Afrikaanse cichliden - Labidochromis caeruleus – die je vaak in aquaria kunt vinden. Omdat ze veel complex gedrag, zoals agressie, vertonen, dachten de onderzoekers dat ze wellicht in staat waren moeilijke geheugentaken uit te voeren. Daarom trainden ze elk visje om in een speciaal aquarium naar een specifieke zone te zwemmen. Ze deden dat door hen daar met hapjes te belonen. Na drie dagen van training, lieten de onderzoekers de visjes 12 dagen met rust. Daarna lieten ze de visjes weer los in het trainingsaquarium en werden hun bewegingen gevolgd en geanalyseerd door speciale motion tracking software.

Uit de resultaten bleek dat de visjes een duidelijke voorkeur hadden voor de zone waar ze eerder hapjes hadden gekregen, dus dat ze zich na 12 dagen nog altijd konden herinneren wat ze geleerd hadden. Zo’n gedrag is ook in het wild voordelig, want vissen die zich kunnen herinneren waar ze voedsel kunnen vinden, blijven wellicht langer leven.

Dat de onderzoekers net die vissen hebben bestudeerd, was overigens niet toevallig. Ze hoorden anekdotes van studenten die de visjes in een aquarium hadden en ervan overtuigd waren dat hun cichliden heel slim waren. Zo vertelden sommigen dat ze ervan overtuigd waren dat hun visjes mee televisie keken met hen. (ev)