Wetenschapsprijs voor veelbelovende scholieren

Op 14 mei ontvingen negen Antwerpse leerlingen uit het vierde jaar secundair de Eos Wetenschapsprijs UAntwerpen. Het is een stimulans om hun reeds bestaande interesse in wetenschap verder uit te diepen.

De laureaten krijgen een tweejarig abonnement op het magazine Eos Wetenschap en bezoeken samen met hun ouders en leerkrachten een onderzoekslab van de universiteit. Met dit jaarlijkse initiatief wil de Faculteit Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen, samen met Eos Wetenschap, scholieren met een hoog potentieel en interesse in wetenschap een extra duwtje in de rug geven. Via het wetenschapsmagazine komen ze in de laatste twee jaar van het secundair onderwijs in contact met uiteenlopende disciplines, buiten de schoolcontext en vanuit verschillende invalshoeken op een laagdrempelige manier uitgelegd. Het zet hen op weg om de juiste keuze te maken wanneer ze de middelbare school verlaten.

De uitreiking vond plaats op Antwerpse wetenschapsfaculteit, waar de scholieren rondgeleid werden in de labs van onderzoeksgroep Impres, die de fysiologie van planten op moleculair niveau bestudeert. Hoe reageren planten op klimaatverandering, bijvoorbeeld op langere periodes van droogte of hevige regenval? En hoe verdedigen ze zich tegen ongewenste indringers? Het zijn maar twee van de vele vragen waarop de biologen van Impres met hun fundamenteel onderzoek een antwoord proberen te vinden. Dat doen ze vooral aan de hand van twee modelplanten, het landbouwgewas mais en de 'muis voor het plantenonderzoek', de zandraket.

Ben je leerkracht en wil je jouw leerlingen volgend jaar ook aanmoedigen met de Wetenschapsprijs? Klik dan hier voor meer informatie.