Dierenmummies digitaal uitgepakt

31 augustus 2020

Een tweeduizend jaar oude mummie ontrafelen is spannend, maar ook zonde. Dat stukmaken hoeft trouwens niet: Britse wetenschappers gebruikten uiterst gedetailleerde 3D scans om in drie dierenmummies te kijken. Ze zagen een ritueel verpakte slang, een gewurgde kitten en statige roofvogel.

De scantechniek, X-ray micro CT scanning, genereert 3D beelden met een resolutie die honderd keer hoger is dan een medische CT scan. Door een hele hoop beelden te combineren, ontstaat een virtueel 3D-beeld dat ook in 3D kan worden geprint.

De onderzoekers kregen zo een ongelooflijk gedetailleerde inkijk in drie dierenmummies. Zo bleek de eerste mummie die van een vijf maanden oude kitten te zijn. Die leeftijd leidden de onderzoekers af uit de tanden van het diertje. Het kwam ook gruwelijk aan zijn einde, want de geforceerde nekwervels wijzen op wurging. De vogel is hoogstwaarschijnlijk een torenvalk, afgaande op lengtemetingen van de beenderen. En de derde mummie, een slang, was een jonge Egyptische cobra, die – zo blijkt uit de nierschade – leed onder chronische dorst. De cobra werd doodgeklopt en zijn bek werd bewust opengesperd vooraleer het dier werd ingepakt – wat wijst op een rituele handeling.

Aan het onderzoek werkten ingenieurs, archeologen, biologen en Egyptologen mee. De scans kunnen een beter inzicht geven in het fenomeen van mummificatie en de relatie tussen mensen en dieren in het oude Egypte. Dieren werden wel vaker gemummificeerd. Ze werden mee begraven met hun eigenaar, dienden als voedsel of bescherming in het hiernamaals, of waren offers voor de goden. Heel wat dieren werden gekweekt of gevangen in functie van de mummificatie. Vermoedelijk eindigden zo’n zeventig miljoen dieren in een stevige wikkel.