Hartklep groeit mee met kind

11 oktober 2017 door SST

Medische implantaten bestaan uit stevige kunststof en groeien dus niet mee met het lichaam waarin ze zijn geplaatst. Bij kinderen is dat niet de beste oplossing, vinden Amerikaanse wetenschappers.

De wetenschappers hebben een prototype van een kunstmatige hartklep ontwikkeld die meegroeit met het lichaam van het kind waarin ze werd geïmplanteerd. Hierdoor moeten jonge hartpatiëntjes in de toekomst mogelijk niet meer zoveel operaties ondergaan waarbij hun kunstklep wordt vervangen.

De medici baseerden zich voor het ontwerp van hun meegroeiende kunstklep op een oude Chinese uitvinding: de van riet gevlochten vingerval waarin je met je wijsvingers maar één kant op kunt – de verkeerde, want dieper in de cilindrische val. Ze gebruikten natuurlijk geen riet, maar wel een combinatie van een (bio)polymeer dat langzaam degradeert en een geweven cilinder vervaardigd uit normale ‘implantatenkunststof’. Naarmate het biopolymeer afbreekt, vermindert de kracht op de cilindrische hartklep, waardoor deze aan het tempo van de hartgroei verder uitzet.

De wetenschappers hopen dat hun ontwerp een eerste stap is in de ontwikkeling van meegroeiende implantaten die ook in andere organen kunnen worden geplaatst.