Na 3 uur beschermd tegen wespengif

Patiënten met een wespengifallergie kunnen nu ook ultrasnel behandeld worden.

Jaarlijks sterven 150 Europeanen nadat ze allergisch reageerden op een wespen- of bijensteek. De reactie bleef dan niet beperkt tot een lokale huidreactie, maar ging binnen de twee uur ook gepaard met klachten op andere plaatsen in het lichaam, zoals jeuk, bultjes en zwellingen, en in het slechtste geval met een astma-aanval, een zwelling in de keel of een plotse bloeddrukdaling. 

Wie allergisch blijkt aan wespengif – zo’n 4 procent van de bevolking - en ooit zo’n allergische reactie kreeg maar het nog kan navertellen, loopt een groot risico ook bij een volgende wespensteek minstens even heftig te reageren. Dat gebeurt bij ruim de helft van de volwassen patiënten en bij 30 procent van de kinderen.

Immunotherapie kan het risico op zo’n tweede reactie verkleinen van 50 naar 2 procent. Bij de behandeling spuit een arts een sterk verdund gif in bij de patiënt en drijft hij de dosis stelselmatig op. Dat moet onder streng gecontroleerde omstandigheden in het ziekenhuis gebeuren, om snel en adequaat te kunnen reageren op allergische reacties.

Waar de therapie drie dagen tot verschillende weken en zelfs maanden kan duren, is er nu ook het ultra-rush schema waarbij de initiële behandeling kan worden afgewerkt in minder dan 3 uur. ‘De patiënten krijgen in de instellingsfase verschillende dosissen van het gif toegediend, tot maximaal 100 microgram’, vertelt prof. Vito Sabato die het protocol opstelde. ‘Deze fase neemt 2 uur en dertig minuten in beslag. De patiënt is dan al maximaal beschermd, maar moet de volgende vijf jaar wel nog geregeld terugkomen om de behandeling te onderhouden: in het eerste jaar om de vier weken, in de daaropvolgende jaren om de 6 weken.’

Volgens Ebo is de behandeling zeer interessant voor allergische patiënten die door hun beroep een hoog risico lopen om in aanraking te komen met wespen, zoals brandweerlui, landbouwers en tuinders.

Lees ook: Eerste hulp bij bijen en wespen