Narcose doet meer dan je in slaap brengen

10 januari 2018 door MV

Onze hersencellen communiceren minder onder narcose. Dat kan verklaren waarom anesthesie soms problematisch is bij kinderen en senioren.

Narcose is wereldwijd een van de meest voorkomende medische handelingen. Toch is de wetenschap er nog niet helemaal uit hoe narcose precies werkt. ‘Daarom onderzochten we de effecten van propofol, een veelgebruikt anesthetisch middel, op de communicatie tussen de hersencellen’, zegt Bruno van Swinderen, onderzoeker aan de Universiteit van Queensland.

Meer dan slaap

‘Uit eerder onderzoek bleek dat propofol en andere anesthetica de slaapmechanismen in onze hersenen beïnvloeden, zoals een slaappil. Maar uit dit onderzoek concluderen we dat propofol veel meer doet. Het beperkt de bewegingen van een eiwit dat cruciaal is voor de synapsen tussen onze neuronen, oftewel de communicatie tussen de hersencellen. Die communicatie vermindert dus. We denken dat juist dat effect het mogelijk maakt om operaties uit te voeren, nadat het middel er eerst voor zorgt dat je in slaap valt’, verduidelijkt van Swinderen.

Groggy en gedesoriënteerd

De resultaten van het onderzoek verklaren mogelijk waarom sommige patiënten een beetje groggy en gedesoriënteerd ontwaken na een operatie. Ze zijn ook belangrijk voor kinderen, waarvan de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn, of voor patiënten met alzheimer of parkinson.

Lees ook: De risico's van narcose