"Superbloedklonter" heelt alle wonden

Klonters gemaakt van het bloed van de patiënt laten moeilijke wonden sneller genezen.

Chronische wonden, zoals die op de voeten van diabetespatiënten, en wonden op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals doorligwonden, genezen vaak moeilijk. Soms genezen ze niet en is een radicale behandeling, zoals een amputatie, de enige oplossing.

Een LPRF-membraan (superklonter) heeft een lengte van circa 4-5 cm en breedte van circa 1.5 cm.

Chileense en Franse onderzoekers ontwikkelden een eenvoudig alternatief. Ze nemen bloed af van een patiënt en laten dat twaalf minuten in een centrifuge ronddraaien tot zich een slijmerige massa vormt. Daarvan maken ze LPRF-membranen of superklonters die hoge concentraties bevatten van alle componenten die nodig zijn voor een snellere en betere wondheling: het eiwit fibrine dat tijdens het bloedstollingsproces wordt gemaakt, witte bloedcellen en gestimuleerde bloedplaatjes.

De klonters hebben zeer interessante eigenschappen. Ze geven stoffen vrij die de reorganisatie van de bloedvoorziening bevorderen en het bekledend weefsel helpen om de wonde te sluiten. Dat zorgt ervoor dat chronische wonden vaker genezen, dat het kaaksbeen na het verlies van een tand minder snel wegkwijnt, dat open wonden na chirurgische ingrepen sneller sluiten, en dat er minder littekens ontstaan bij de heling van brandwonden.

Professor Marc Quirynen van de Afdeling Parodontologie aan de KU Leuven heeft de techniek al met succes toegepast. ‘In de tandheelkunde moeten we vaak delen van het kaakbeen herstellen om nadien tandimplantaten te kunnen plaatsen’, vertelt hij. ‘Vroeger gebruikten we daarvoor gemalen dierlijk bot en collageen. Nu brengen we LPRF-membranen aan en geneest het lichaam zichzelf.’

De techniek is heel eenvoudig en daardoor zeer goedkoop. Bovendien wordt alleen materiaal van de patiënt zelf gebruikt, waardoor de techniek weinig risico’s met zich mee brengt.