T-celtherapie wint steeds vaker het gevecht tegen kanker

15 februari 2016 door Eos-redactie

Wetenschappers boeken veelbelovende resultaten bij het gebruik van T-cellen in de strijd tegen kanker.

T-cellen worden beschouwd als de elitetroepen van ons afweersysteem. Ze identificeren en bestrijden bacteriën die ons immuunsysteem bedreigen. Wetenschappers boeken veelbelovende resultaten bij het gebruik van T-cellen in de strijd tegen kanker.

Bij T-celtherapie worden de actieve afweercellen uit het bloed gehaald, massaal vermenigvuldigd en gemanipuleerd. Hierna worden ze opnieuw in het zieke lichaam geplaatst. De behandeling boekt veelbelovende resultaten. Dat rapporteerden onderzoekers tijdens de Annual Meeting of the American Association for the Advancement of Sience (AAAS).

Dankzij recente onderzoeken kunnen specialisten de meest regeneratieve T-cellen nu onderscheiden en kan het immuunsysteem met slechts één T-cel terug worden opgekrikt. Door de juiste T-cellen te selecteren, kunnen ze mogelijk levenslang actief blijven strijden tegen indringers die ons immuunsysteem bedreigen.

Bovendien worden neveneffecten (auto-immuunziektes) van deze procedure voortaan vermeden en identificeren onderzoekers T-cellen die het meest effectief zijn bij een specifiek soort kanker. Het doel is om de cellen nog beter te begrijpen zodat verschillende patiënten elk op een toegespitste manier behandeld kunnen worden. (aw)