Hans Plets
Hans Plets studeerde fysica, sterrenkunde, filosofie en bedrijfskunde aan de KULeuven.
Na een periode van onderzoek in astrofysica, meteorologie & klimaat, geofysica en luchtvaart, gaat zijn belangstelling nu vooral uit naar wetenschapscommunicatie.
hansplets@gmail.com
Meest behandelde onderwerpen:

Leven we in een computersimulatie?
In The Matrix zijn mensen via hun hersenen aan een computer gekoppeld en laten artificiële zintuiglijke prikkels hen geloven dat ze zich in de fysische werkelijkheid bevinden. Leven wij in een soortgelijke wereld?

Zeilrace naar de sterren
De viering van 50 jaar maanlanding brengt de verkenning van de ruimte weer in beeld. In het komende decennium willen we meermaals terug naar de maan en in de jaren 2030 volgt er mogelijk een nog reusachtigere leap for mankind met een bemande missie naar onze buurplaneet Mars.

Nieuwtjes uit het heelal
De week van 16 september 2019 bracht ons: nieuws over een interstellaire komeet, neutronensterren met overgewicht, zwarte gaten met of zonder haar en een ouderdomsbepaling van het heelal.

Nieuwe nr. 1 op hitlijst exoplaneten
K2-18b. Niet meteen een naam met hitpotentieel, zou je denken. Maar in nog geen 24 uur tijd groeide dit hemellichaam uit tot het bekendste exemplaar uit de lijst van zowat 4000 tot dusver ontdekte exoplaneten. Wat maakt K2-18b zo speciaal?

Zijn wij alleen in de kosmos? – Epiloog: Wat brengt de toekomst?
Tot voor kort wist de wetenschap bitter weinig te vertellen over de mogelijkheid op buitenaards leven. Het onderwerp behoorde exclusief tot de fantasiewereld van sciencefictionschrijvers. De ontdekking van duizenden exoplaneten is bezig hier verandering in te brengen. In dit afsluitend deel werpen we een blik op de nabije toekomst. Welke onderzoeksprogramma’s ontwikkelen wetenschappers en welke vragen hopen ze daarmee te kunnen beantwoorden?

Zijn wij alleen in de kosmos? – deel 5: Waar is iedereen?
Exoplaneten: check.
Potentieel bewoonbare planeten: check.
Beschikbaarheid van de bouwstenen van leven: check.
Signalen uit de ruimte: negatief.

Zijn wij alleen in de kosmos? – deel 4: De tocht is moeilijk, de ruimtegidsen ervaren
In dit vierde deel vertellen ruimtegidsen Drake en Kardashev over exobeschavingen. Hoeveel zouden er zijn? En hoe zouden ze zich ontwikkelen?

Zijn wij alleen in de kosmos? – deel 3: Is er leven op Exo?
We luisteren al ruim 60 jaar naar radiogolven uit de ruimte, maar E.T. houdt zich akelig stil. De afgelopen jaren hebben we wel een stortvloed aan exoplaneten ontdekt. Wat levert deze mooie vangst ons op met het oog op de zoektocht naar exoleven? Wat mogen we in de nabije toekomst verwachten?

Zijn wij alleen in de kosmos? – deel 2: De jacht op exoplaneten
Weinig vragen spreken meer tot de verbeelding. De ontdekking van exoplaneten en het vooruitzicht dat we in de komende jaren zicht krijgen op de chemische samenstelling van hun atmosfeer laat deze vraag steeds meer opschuiven van science fiction naar science. In deze reeks bekijken we hoe de wetenschap deze vraag benadert.