Laura Van den Broeck

Laura Van den Broeck

Laura Van den Broeck is onderwijssociologe en onderzoeker bij Exploratio – Onderzoekscentrum Kritisch denken verbonden aan de lerarenopleiding van Odisee hogeschool. Ze schreef een doctoraat over hoe onderwijssystemen en scholen een rol spelen bij de aspiraties van jongeren om verder te studeren (FWO/UGent). Tijdens haar doctoraat was ze betrokken in de longitudinale studie genaamd “International Study of City Youth” die 20 000 jongeren volgde in 15 steden over de hele wereld.

Binnen ExploRatio is ze verantwoordelijk voor het onderzoeksluik in verschillende praktijkgerichte projecten, die via dialoog in de klas het kritisch denken willen bevorderen, gaande van het stimuleren van het denken over educatie duurzame ontwikkeling in het lager onderwijs tot denken over wetenschap of burgerschap in het secundair onderwijs. Binnen ExploRatio worden lesmethodieken vertaald naar educatieve kaartensets voor in de klas, musea of aan de keukentafel.

Saskia Manshoven is onderzoeker bij de Vlaamse Instelling voor Technologisch onderzoek (VITO). Vanuit een wetenschappelijke aanpak geeft ze advies aan bedrijven en overheden over duurzaam materialengebruik, circulaire economie, nieuwe bedrijfsmodellen en circulair ontwerp. Daarnaast houdt ze zich ook bezig met duurzaamheidseducatie voor professionals, scholieren en het brede publiek, onder meer via de ontwikkeling van educatieve spelvormen.

Meest behandelde onderwerpen: