Marleen Finoulst
Marleen Finoulst is arts en journalist. Ze is hoofdredacteur van Bodytalk en de drijvende kracht achter Gezondheid en Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:
Helpt vitamine C bij een verkoudheid?
In de winter gaan producten met vitamine C, om gesnotter te voorkomen of te bestrijden, vlotjes over de toonbank. Gewoonlijk zijn ze verwerkt in zuigtabletjes of pijnstillers. Helpen ze ook?
Hoe wetenschappelijk is dry needling, de ‘acupunctuur van de kinesist’?
Kinesisten en fysiotherapeuten die dry needling toepassen, zoeken zogenoemde triggerpoints manueel op en prikken er met een naald in. Is die behandeling effectief?
Mannen met borstkanker nog te veel onder de radar
In Het Belang van Limburg toont Patrick Bastiaens zijn litteken na borstkanker: ‘Ik dacht dat ik de eerste man in België was. Ik wist niet dat borstkanker bij mannen bestond’. Op 7 oktober is het de internationale dag van borstkanker bij mannen. Want ook mannen kunnen borstkanker krijgen.
Geen bewijs voor positieve invloed van koffie op de lever
‘Koffie staat erom bekend een positieve impact te hebben op een kanker in het bijzonder, namelijk leverkanker’, stelt de Nederlandse voedingsexperte Ellen Kampman in Het Laatste Nieuws. ‘De kans op leverkanker daalt met 45 procent als je minimaal drie kopjes per dag drinkt.’ Klopt dat wel?
Heeft achteruitlopen gezondheidsvoordelen?
Achteruitlopen of wandelen zou volgens een Nederlandse website onder meer goed zijn voor je lichaam, slaap en geheugen. Klopt dat?
Een suikerarm dieet heeft nul invloed op kanker
TikTok lijkt dokter Google stilaan van de troon te stoten. Dat is helaas geen vooruitgang. Zo circuleren er veel misverstanden over suiker en kanker. Arts en journalist Marleen Finoulst zet de feiten op een rij.
Hoe gevaarlijk zijn hoornaars voor de mens?
In Lier werd een groep wandelaars aangevallen door een zwerm hoornaars. Het ging om doorgaans minder agressieve Europese hoornaars. Waarom vielen ze hen toch aan en hoe gevaarlijk is zo'n steek?
Draagt in 2050 echt de helft van de wereldbevolking een bril?
‘In 2020 was zowat een derde van de wereldbevolking bijziend, in 2050 zal dat 52 procent zijn’, zei oogarts Catherine Cassiman (KU Leuven) onlangs in De Morgen. Klopt dat?
Een pintje doodt geen hersencellen
In een artikel op VRTNWS over de schadelijkheid van een verfrissend pintje, doet huisarts Sophie Tobback een verrassende uitspraak: ‘Bij elk glas sterven er hersencellen af.’ Klopt dat wel?