Sportwetenschap

Welke sport past bij je kind?
Alle jongens willen voetballen en alleen meisjes kiezen voor turnen. Cliché? Zeker. En vooral jammer als je weet dat heel wat kinderen hun sportpotentieel hoegenaamd niet ten volle benutten. Gelukkig kan het Sportkompas daar verandering in brengen.

Virtuele sport zal gamers niet uit hun stoel krijgen
Kan een virtuele variant van padel of beachvolleybal jongeren aan het sporten krijgen? Vermoedelijk niet, meent sportinnovatie-onderzoekster Charlotte Van Tuyckom (Howest).

Cafeïne in de sport: zes mythes ontmaskerd
Cafeïne: de een zweert bij de gezondheidsvoordelen, de ander noemt het schadelijk. In deze blog nemen we zes mythes onder de loep.

Twijfel over doel van 10.000 stappen per dag
Dat bewegen goed is voor onze gezondheid staat onomstotelijk vast. Algemeen nemen we aan dat 10.000 stappen per dag een mooi streefdoel is om je kans op sterfte te verkleinen. Maar moeten het er zo veel zijn? Wetenschappers uit de Verenigde Staten betwijfelen dat.

Hoe de wetenschap me hielp om 60 kilometer te lopen
Een marathon als training voor een nog langere looptocht? Voor ultralopers klinkt dat helemaal niet zo gek. Eos-redacteur Kim Verhaeghe liet zich begeleiden om de reikwijdte van zijn hardloperslijf te verkennen.

Testosteron als toetssteen
Vrouwelijke topsporters worden gediskwalificeerd op basis van hun natuurlijke testosteronspiegel. Het is een van de laatste wettelijke vormen van discriminatie in de sport.

Waarom atleten anno 2021 ook hun geest moeten trainen
‘Mijn mentale gezondheid gaat voor’, verklaarde turnster Simone Biles nadat ze zich vandaag terugtrok uit de teamfinale. De mentale druk die op topsporters weegt, maakt een fris brein even essentieel als een getraind lichaam. Hoe worden ze daarbij ondersteund?

Hoe zoekt een redder naar een drenkeling?
Zoeken naar een drenkeling, is als zoeken naar Wally op een ‘waar-is-Wally'-plaat, maar dan nog moeilijker. In tegenstelling tot Wally weet je bijvoorbeeld niet hoe de drenkeling eruitziet. Bewegingswetenschapper Pieter Vansteenkiste (Universiteit Gent) onderzocht daarom de kijkstrategie van redders.

Waarom is lichaamsbeweging gezond?
We weten allemaal wel dat beweging goed voor ons is. Als we teveel stilzitten neemt de kans op een hele reeks aandoeningen toe. Maar waarom is dat zo? Waarom heeft ons lichaam beweging nodig om gezond te blijven? Ik vraag het aan professor Gaëtane Stassijns, diensthoofd fysische geneeskunde en revalidatie aan het UZ Antwerpen en hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen.