Sportwetenschap

Testosteron als toetssteen in de sport
De Wereldatletiekbond scherpt opnieuw de testosterongrenzen aan voor vrouwelijke topsporters. Atleten diskwalificeren op basis van hun natuurlijke testosteronspiegel is een van de laatste wettelijke vormen van discriminatie in de sport, schrijft neurowetenschapper Grace Huckins.

Is skiën slecht voor je knieën?
Kniespecialist Johan Bellemans ontvangt naar jaarlijkse gewoonte heel wat onfortuinlijke skiërs op zijn kabinet. Het bezorgt hem gemengde gevoelens. 'Ik vind het kras dat mensen dat gevaar blijven opzoeken’, aldus Bellemans in Knack. Hoe risicovol is die sport?

België wint het WK, zegt dit algoritme
Data-analyses hebben steeds meer invloed op alle facetten van het voetbal én voorspellen de loop van een toernooi. 'Big data hebben een nieuw voetbaltijdperk ingeluid.'

Zitten is nefast voor de gezondheid – ook al ga je ’s avonds sporten
Spring jij ’s morgens ook in je auto? Om vervolgens de hele dag zittend werk te verrichten? En dan met de auto naar huis te rijden? En ‘s avonds in de zetel te ploffen? Dan ben je zeker niet alleen. Zitten is alomtegenwoordig in ons dagelijkse leven. En dat kan leiden tot cardiovasculaire aandoeningen, diabetes type 2, en vroegtijdig overlijden. Zelfs al ga je geregeld sporten.

Sportwetenschapper Eline Lievens wint Vlaamse PhD Cup 2022
Sportwetenschapper Eline Lievens (UGent - FWO) is de grote winnaar van de Vlaamse PhD Cup 2022. Ze won zowel de publieksprijs als de juryprijs met de pijnloze techniek die ze op punt zette om spiervezels bij atleten te meten.
Spiervezeltype bepaalt sporttalent
Waarom floreert Wout van Aert op de weg én in het veld, traint Emma Meesseman idealiter anders dan andere Belgian Cats en liep Vincent Kompany zoveel spierblessures op? Het antwoord zit in het spiervezeltype. Mijn nieuwe én pijnloze meting spoort talent op, individualiseert training en voorkomt blessures.

In het voetbal is alleen de grasmat groen
Wie ecologie en voetbal in één zin gebruikt, komt al snel uit bij de Engelse vierdeklasser Forest Green Rovers, in 2018 uitgeroepen tot eerste klimaatneutrale voetbalploeg ter wereld. Elders scoren de clubs maar weinig ecologische doelpunten.

Welke sport past bij je kind?
Alle jongens willen voetballen en alleen meisjes kiezen voor turnen. Cliché? Zeker. En vooral jammer als je weet dat heel wat kinderen hun sportpotentieel hoegenaamd niet ten volle benutten. Gelukkig kan het Sportkompas daar verandering in brengen.

Virtuele sport zal gamers niet uit hun stoel krijgen
Kan een virtuele variant van padel of beachvolleybal jongeren aan het sporten krijgen? Vermoedelijk niet, meent sportinnovatie-onderzoekster Charlotte Van Tuyckom (Howest).