Sportwetenschap
Neuroathletics: hoe nuttig is hersentraining voor topsporters?
Heel wat professionele sporters zweren bij neuroathletics. Deze trainingsmethode stelt de hersenen en het zenuwstelsel centraal. Kan dat het verschil maken tussen winst en verlies?
De scheidslijn tussen vrouwen en mannen in topsport krijgt rake klappen
De olympische bokskamp tussen de Algerijnse Imane Khelif en de Italiaanse Angela Carini heeft geleid tot een wereldwijde golf van verontwaardiging en discussies. Khelif zou XY-chromosomen en te hoge testosteronwaardes hebben. Het Internationaal Olympisch Comité ziet hierin echter geen argument om haar uit te sluiten van de vrouwencompetitie. Hoe zit dat?
Triatlon uitgesteld door slechte waterkwaliteit: wat doet (collectief) te vroeg pieken met topsporters?
De triatlon bij de mannen wordt ‘voorlopig’ tenminste één dag uitgesteld, vanwege het té vervuilde water. Wat is de impact van uitstel op topsportprestaties?
Invloed van menstruele cyclus op topsporters wordt zwaar onderschat
Er zijn nog te weinig studies opgezet over de relatie tussen menstruatie en topsport. Inspelen op wat er in een vrouwenlichaam omgaat en vooral rekening houden met de individuele verschillen tussen vrouwen, kan heel wat problemen voorkomen.
Van pacingplan tot podium: hoe data en AI renners beter maken
Vijf dagen voor zijn ritzege was wielrenner Victor Campenaerts nog oververmoeid, zo waarschuwden zijn fitheidsdata. Door de volgende dagen zoveel mogelijk krachten te sparen, kantelde de balans naar positief op de dag voor zijn overwinning. Een korte blik achter de schermen van data-analyse bij wielerteam Lotto Dstny.
Hoe artificiële intelligentie sport naar een hoger niveau kan tillen
Sneller, hoger, sterker, maar ook veiliger en spannender. Toepassingen met artificiële intelligentie breken ook in de sportwereld helemaal door. Zo kan een analyse van socialemediaberichten het wielrennen veiliger maken, en zegt zelfs het aantal milliseconden tussen twee hartslagen iets over de fysieke paraatheid van een atleet.
Neen, een koortsblaas is geen teken van topvorm
Remco Evenepoel fietste in de voorbije Ronde van Frankrijk rond met een koortsblaas. Wielerjournaliste Marijn de Vries zei daarover dat dit een teken kan zijn van vermoeidheid, of van topvorm. Het eerste klopt, het tweede niet.
Eet als een atleet: feiten en fabels over sportvoeding
Je staat op het punt een recordtijd neer te zetten en ineens is daar de man met de hamer. Met de juiste voeding voorkom je dat. Kwestie van voldoende bananen eten? En helpen sportdrankjes je die belangrijke wedstrijd door? Elf feiten en fabels over sportvoeding.
Hoe kunnen wielrenners blijven gaan, zelfs als ze vallen?
Renners die vallen, pijn lijden maar vervolgens gewoon weer doorgaan. We zien het bijna elke dag in de Ronde van Frankrijk. Wielrenners en andere topsporters voelen ook werkelijk minder pijn. Het achterliggende mechanisme kan chronische pijn verzachten.