Sportwetenschap

Twijfel over doel van 10.000 stappen per dag
Dat bewegen goed is voor onze gezondheid staat onomstotelijk vast. Algemeen nemen we aan dat 10.000 stappen per dag een mooi streefdoel is om je kans op sterfte te verkleinen. Maar moeten het er zo veel zijn? Wetenschappers uit de Verenigde Staten betwijfelen dat.

Hoe de wetenschap me hielp om 60 kilometer te lopen
Een marathon als training voor een nog langere looptocht? Voor ultralopers klinkt dat helemaal niet zo gek. Eos-redacteur Kim Verhaeghe liet zich begeleiden om de reikwijdte van zijn hardloperslijf te verkennen.

Testosteron als toetssteen
Vrouwelijke topsporters worden gediskwalificeerd op basis van hun natuurlijke testosteronspiegel. Het is een van de laatste wettelijke vormen van discriminatie in de sport.

Waarom atleten anno 2021 ook hun geest moeten trainen
‘Mijn mentale gezondheid gaat voor’, verklaarde turnster Simone Biles nadat ze zich vandaag terugtrok uit de teamfinale. De mentale druk die op topsporters weegt, maakt een fris brein even essentieel als een getraind lichaam. Hoe worden ze daarbij ondersteund?

Hoe zoekt een redder naar een drenkeling?
Zoeken naar een drenkeling, is als zoeken naar Wally op een ‘waar-is-Wally'-plaat, maar dan nog moeilijker. In tegenstelling tot Wally weet je bijvoorbeeld niet hoe de drenkeling eruitziet. Bewegingswetenschapper Pieter Vansteenkiste (Universiteit Gent) onderzocht daarom de kijkstrategie van redders.

Waarom is lichaamsbeweging gezond?
We weten allemaal wel dat beweging goed voor ons is. Als we teveel stilzitten neemt de kans op een hele reeks aandoeningen toe. Maar waarom is dat zo? Waarom heeft ons lichaam beweging nodig om gezond te blijven? Ik vraag het aan professor Gaëtane Stassijns, diensthoofd fysische geneeskunde en revalidatie aan het UZ Antwerpen en hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen.

Kruimels
In topsport bepalen kruimels wie champagne spuit en wie het zoete schuim over zich heen krijgt. En die kruimels vallen te rapen dankzij wetenschappelijk onderbouwde trainingsmethodes, een aerodynamische en energie-efficiënte fietspositie of een sterkere kop.

Testosteron als toetssteen in de sport
De Nieuw-Zeelandse gewichthefster Laurel Hubbard wordt de eerste transatlete op de Olympische Spelen. Haar testosterongehaltes liggen onder het maximaal toegelaten niveau. De toelating is controversieel, want hoe bepaal je wie telt als ‘echte vrouw’?

Non-stop toernooien en competities overbelasten topspelers
Voetballiefhebbers kunnen bijna drie jaar lang genieten van ononderbroken topvoetbal, met het ene grote toernooi na de andere topcompetitie. Voor spelers is het minder prettig. Het risico op ernstige, langdurige blessures is reëel.