Biogas uit zeewier

29 januari 2018 door PDJ

Zeewier kennen we als dat vervelende spul dat tussen je tenen zit als je op het strand loopt. Maar dit bruine goedje blijkt prima geschikt als bron van biogas.

'Voor groen gas heb je een hoop biomassa nodig. De beschikbare ruimte op het land, voor bijvoorbeeld mais of suikerbieten als energiebron, volstaat niet. Biomassa kweken op zee biedt uitkomst', zegt Joost Wouters van het Schiedamse bedrijf INRADA, dat er als eerste in is geslaagd zeewier op industriële schaal te kweken.

Wouters en zijn collega’s ontwierpen een cirkelvormig platform van stevig, maar flexibele hard plastic buizen die bestand zijn tegen alle weersomstandigheden op zee. In de ring, met een diameter van 112 meter (oppervlakte 1 ha) is circa 5 kilometer touw gespannen met daaraan om de paar centimeter zeewierstekjes.  Die worden na twee a drie maanden geoogst en halen opbrengsten tot 800 ton per hectare, tegen hooguit 20 ton mais op het land.

De oogst wordt vergist in sterk verbeterde bioreactoren en omgezet in biogas. Doordat de verschillende stadia van vergisting afzonderlijk beïnvloed kunnen worden, haalt INRADA  veel meer gas uit de biomassa. “Traditionele vergisters halen hooguit 60 procent methaan, wij bereiken tot 80 procent, dezelfde kwaliteit als aardgas uit Slochteren”, zegt Wouters. 

Pluspunt is dat het zeewiergas vrij is van waterstofsulfide, de kwalijke stof die zorgt voor corrosie en slijtage in pijpen en gasleidingen. Het groene gas kan worden geleid door bestaande gasleidingen. Ander voordeel is dat de doorlooptijd van biomassa naar gas is teruggebracht naar de helft ten opzichte van bestaande vergisters. Hierdoor kan in kortere tijd meer gas worden geproduceerd.

Landen als Zuid-Afrika, Indonesië en Argentinië tonen interesse. Maar praktische toepassing in Nederland en België stuiten voorlopig op politieke onwil.